Ennätystulos: Punainen pysäyttää jalankulkijan tehokkaammin kuin koskaan

Julkaistu:

JALANKULKIJAT
Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin.
Liikenneturvan vuonna 2018 toteuttamien seurantojen mukaan 92 prosenttia jalankulkijoista pysähtyy punaisiin liikennevaloihin.

Seurantatulos on parantunut viime vuosina, sillä vielä vuonna 2016 punaisiin pysähtyi 85 prosenttia jalankulkijoista. Liikenneturva on tarkkaillut jalankulkijoiden liikennevalokäyttäytymistä vuodesta 1993. Vuoden 2018 tulos on historian paras noteeraus.

– On hienoa, että yhä useampi pysähtyy punaisiin myös kävellessään – parantamisen varaa on silti vielä tässäkin asiassa. Tietämättömyys ei ainakaan ole syy sille, ettei punaisiin pysähdytä, sillä punaisen ja vihreän merkitys liikennevaloissa tulee meille kaikille tutuksi jo lapsena, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

– Syy voi sen sijaan olla esimerkiksi havaintovirheessä tai yksinkertaisesti piittaamattomuudessa. Tilanne voidaan kokea vaarattomaksi, jos autoja ei näy. Liikenteen tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeassa tahdissa. Me aikuiset toimimme esimerkkinä lapsille siinäkin, miten tie ylitetään turvallisesti, Piippa sanoo.

Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneista suomalaisista lähes puolet (47 prosenttia) raportoi joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tiellä liikkuja on kävellyt punaista päin.

Liikenneturva on tarkkaillut jalankulkijoiden liikennevalokäyttäytymistä vuodesta 1993. Vuonna 2018 liikennevaloja noudatti 92 prosenttia jalankulkijoista. Suomalaisten mielipiteitä liikenteestä selvitettiin kyselytutkimuksella touko-kesäkuussa 2019. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1 082 suomalaista, joista autoilevia oli 78 prosenttia eli 849.