Nyt katse on tiukasti tulevaisuudessa ja jatkossa tiedämme liikennejärjestelmän kehityksen 12 vuoden päähän. Tähtäämme sosiaalisesti kestävään ja alueellisesti tasapainoiseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan, joka turvaa sujuvan liikkumisen niin ihmisille kuin yrityksille kautta Suomen ja hillitsee ilmaston lämpenemistä, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) sanoo.
Liikennejärjestelmä käsittää koko Suomen liikenneverkon niin tie-, rautatie- kuin vesi- kuin lentoliikennenäkökulmastakin, mukaan lukien kaikki näihin liittyvät palvelut ja tiedot.
Talousluvuin mitattuna kyse on valtavasta, yhteensä miljardien ja taas miljardien arvoisesta pääosin yhteisestä omaisuudesta ja siihen liittyvistä muutoksista.
Marinin mukaan uuden liikennejärjestelmäsuunnitelman ideana on, että yksittäisten hankkeiden sijaan jatkossa tarkastellaan kokonaisuutta, minkä pitäisi siis tehdä erilaisten liikenteeseen liittyvien toimenpiteiden suunnittelusta ja rahoittamisesta entistä pitkäjänteisempää.
Ajatus – jonka valmistelu on alkanut virkamiestyön jo kauan ennen Marinin aikaa – on, että pitkäjänteisellä yli hallituskausien ulottuvalla 12-vuotisella suunnitelmalla varmistetaan, että liikennejärjestelmän kehitys on ennakoitavaa niin ihmisten, yritysten, kuntien kuin julkisen sektorin näkökulmasta.
Uusi malli mahdollistaa myös aiempaa tehokkaampia rahoitusmalleja ja on ennestään käytössä jokseenkin samankaltaisena esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa.
Käytännössä liikennesuunnitelmassa käsitellään siis sitä, miten valtion toimin suunnitellaan, rakennetaan ja ylläpidetään ja millaisia liikenteeseen ja liikkumiseen liittyviä palveluja hankitaan. Lisäksi tarkastellaan, miten liikenteen päästöjä voidaan vähentää. Nämä puolestaan kootaan aikanaan toteuttamistaan odottavaksi toimenpideohjelmaksi.
Suunnittelua ohjaa demariministerin vetämä työryhmä
Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta. Suunnittelua ohjaa ministeri Marinin johtama parlamentaarinen työryhmä, johon kutsutaan edustus eduskuntaryhmistä.
Lisäksi perustetaan liikenne- ja viestintäministeriön johtama yhteistyöryhmä, jossa on edustettuina keskeiset ministeriöt, virastot, maakuntien liitot sekä kaupunkiseudut ja kunnat. Tämä yhteistyöryhmä varmistaa, että suunnittelu tehdään tiiviissä yhteistyössä myös kansalaisten ja elinkeinoelämän kanssa.
Suomen ensimmäisen 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman hyväksyy aikanaan valtioneuvosto.
Miten suunnitteluun voi osallistua?
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom laatii parhaillaan kuvausta liikennejärjestelmän nykytilasta ja toimintaympäristön muutoksista suunnitelman valmistelun tueksi.
Kansalaiset, viranomaiset ja sidosryhmät voivat aikanaan kertoa näkemyksensä valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta sekä suunnittelun aikana toteutettavasta vuorovaikutuksesta ja osallistumismahdollisuuksista. Lausuntoja voi antaa muun muassa https://www.lvm.fi/lausuntopyynnot -palvelun kautta.
LVM:n mukaan suunnittelun aikana arvioidaan, miten toimenpiteet vaikuttavat esimerkiksi ilmastopäästöihin, Suomen kilpailukykyyn, liikenneturvallisuuteen, ihmisten liikkumismahdollisuuksiin ja alueiden saavutettavuuteen. Vaikutuksia arvioidaan ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta.