Ruotsissa liikkuu jo kuorma-auto ilman kuskia – kuin Star Wars -elokuvasta karannut

Hurjan näköinen kuorma-auto etenee Jönköpingin varastoalueella lähes äänettömästi ja ilman kuljettajaa. Varaston ja terminaalin välillä liikkuva Einriden valmistama T-Pod saa siis ajaa oikealla tiellä, tosin toistaiseksi ainoastaan 5 km/h nopeudella.

14.6.2019 6:56

Autonomisesta autoilusta eli autojen liikkumisesta ilman kuljettajaa on tulossa totta, ainakin jollain tasolla. Futuristisen kuorma-auton taustalta löytyy Volvon johtajan aiemmin työskennellyt Robert Falck, joka johtaa hiljattain perustettua Einridea.

Ensimmäiseksi asiakkaaksi ehti logistiikkayhtiö DB Schenker. Tilauksia on tullut myös Saksasta Lidltä, ruotsalaiselta logistiikkayhtiö Svenska Retursystemiltä ja monilta muilta. Falck kertoo, että kiinnostus autoa kohtaan on ylittänyt kaikki odotukset, ja lupa liikenteessä mukana oloon on ollut tärkeä edistysaskel. Tavoitteena on saada kaksisataa autoa toimintaan ennen vuoden 2020 loppua.

Einriden T-Pod sähkökuorma-auto on kokonaispainoltaan 26 tonnin kuorma-auto, jossa ei ole lainkaan ohjaamoa. T-Pod sopii mainiosti tilanteeseen, missä kuljetusyrittäjien on lyhennettävä toimitusaikoja, leikattava päästöjä ja toimittava kuljettajapulan keskellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?