Yle: Sellutehtaiden savukaasuista voisi valmistaa polttoainetta koko Suomen autoille

Vedestä ja ilmasta on mahdollista valmistaa bensiiniä ja dieseliä. Tällaiset polttoaineet eivät kiihdyttäisi ilmastonmuutosta.

Savukaasuista bensaa? Ylen uutisen mukaan se olisi mahdollista jo nyt.

11.6.2019 12:14

– Oleellisin merkitys on siinä, että emme enää kaiva maasta fossiilisia polttoaineita, vaan kierrätämme hiilidioksidia, joka on jo ilmassa, LUT-yliopiston tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen sanoi Ylelle.

Synteettisillä polttoaineilla voi olla tulevaisuudessa ratkaisevan tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kaikkia maailman polttomoottorilla toimivia henkilöautoja, rekkoja, laivoja ja lentokoneita sekä nykyistä polttoaineiden jakeluinfrastruktuuria ei tarvitsisi hylätä.

Suomeen pitäisi rakentaa synteettisten polttoaineiden tuotantolaitos, LUT-yliopisto ehdottaa. Laaksosen mukaan synteettisiä polttoaineita voitaisiin valmistaa kilpailukykyiseen hintaan jo nyt, jos hiilidioksidi ja vety otettaisiin talteen tehtaiden ylijäämäkaasuista.

– Jos ottaisimme sellutehdaiden kaiken hiilidioksidin talteen, niin määrällä voitaisiin toteuttaa koko Suomen kaikki liikennepolttoaineet hiilidioksidineutraalilla tavalla, Laaksonen sanoo.

Keinotekoisesti valmistettuja polttoaineita on jo tuotettu pilottilaitoksissa eri puolilla maailmaa. Näin myös Suomessa.

Yleisradion uutisessa väännetään rautalangasta, kuinka polttoaine syntyisi

Bensa ja diesel ovat hiilivetyjä. Tarvitaan siis hiiltä (C) ja vetyä (H2).

Hiiltä saadaan ilmassa olevasta hiilidioksidista (CO2).

Vetyä saa vedestä (H2O) pilkkomalla molekyylejä sähköllä.

Hiili ja vety voidaan yhdistää kemiallisessa synteesissä.

Lopputuotteena on esimerkiksi synteettistä metanolia, metaania ja dimetyylieetteriä, joita voidaan käyttää polttoaineina tai kemianteollisuuden raaka-aineina

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?