Tässä ovat Rinteen hallituksen ministeriautot – yksi merkki on ylivoimainen, yksi auto käy jo sähköllä

Julkaistu:

MUSTAT AUTOT
Syksyllä tilataan 9 uutta autoa.
Suomi sai uudet ministerit, 19 kappaletta.

Kesälomien jälkeen tehdään päätöksiä uusista ministeriautoista, joita hankitaan käytöstä poistuvien tilalle 9.

Suomessa on viime aikoina totuttu täyden vaalikauden eli neljä vuotta istuviin hallituksiin.

Neljä vuotta on myös ministeriauton käyttöaika.

Uudessa hallituksessa on viisi puoluetta, tallissa neljän eri merkin henkilöautoja.


Ministereillä ei ole omia kuljettajia eikä nimikkoautoja. Niinpä esimerkiksi vihreä ympäristöministeri ei voisi halutetaan omia käyttönsä ainoaa hybridiautoa.

Eikö hallituksen sisälle voi muodostua demarien Volvo-puoluetta tai keskustalaista Mersu-puoluetta. Esimerkit ovat kuvitteellisia.

– Mennään aina tilanteen mukaan. Työnjohdollisella rotaatiomallilla ja resurssin tehokkaalla käytöllä pyrimme minimoimaan ylimääräiset kilometrit, kertoo Valtioneuvoston kanslian (VNK) apulaiskuljetuspäällikkö Joni Palonen.

Poikkeuksena ovat pääministeri, jolla on oma auto ja kuljettaja, sekä sisäministeri, jota liikuttaa poliisi, ja puolustusvoimiin tukeutuva puolustusministeri.

VNK:n kuljetusryhmän autotalli sisältää tällä hetkellä seuraavan henkilökuljetuksiin käytettävän kaluston eli ministeriautojen laivaston:
  • Volvo S90 15 kpl
  • BMW 5-sarja 8 kpl
  • Mercedes-Benz E-sarja 4 kpl
  • Volkswagen Transporter 3 kpl
  • Audi A6 1 kpl
  • Volkswagen Multivan 1 kpl

Ainokainen Audi on vuodelta 2013, mutta sillä on ajettu vähän. Takavuosina puhuttiin ”ministeriaudin takapenkistä”, mutta nykyisin Audit ovat historiaa ja Volvo on valtamerkki.

Volvot ovat VNK:n autotallin uusinta kalustoa. Yksi niistä on plug-in-hybridi.

– Siitä on kerätty käyttökokemusta viime talvesta lähtien, kertoo VNK:n kuljetuspäällikkö Tomi Ahlholm.

Plug-in-hybridiauto eli pistokehybridi eli ladattava hybridi eli lataushybridi on hybridiauto, jonka akut on mahdollista ladata ulkoisesta sähkönlähteestä.


Syksyllä tilattavat uudet autot tulevat bemareiden ja mersujen tilalle.

Tarkoitus on hankkia yhdeksän uutta autoa. Kuten Ilmavoimien hävittäjähankintakin, valinta tehdään tiettyjen merkkien kesken, jotka sisältyvät voimassa olevaan Hanselin puitesopimukseen.

Annetuilla kriteereillä päädytään lopulta yhteen merkkiin. Jos kriteerit vaihtuvat, seuraavalla kerralla merkki voi olla toinen.

Hanselin puitesopimuksen suurten henkilöautojen luokassa ovat nykyisin käytössä olevat neljä merkkiä sekä lisäksi Opel Insignia ja Jaguar XF.

– Kesälomien jälkeen alamme valmistella asiaa, Ahlholm kertoo.

Huomioon otetaan kestävä kehitys.

– VNK on sitoutunut kestävän kehityksen ohjelmaan, ja tähänkin asti on noudatettu periaatetta, että uudet hankinnat pudottavat aina CO2-päästöpottia (hiilidioksidi) edellisestä vuodesta.

– Meillä on tietoa, että seuraavan vuoden aikana Hanselin sopimustoimittajilta on tulossa lisää hybridikalustoa, Ahlholm kertoo.


Hansel Oy on Suomen valtion omistama yhteishankintayhtiö. Se kilpailuttaa ja ylläpitää palveluita ja tuotteita koskevia puitejärjestelyjä valtion hankintayksiköille, kuten ministeriöille ja niiden alaisille virastoille sekä valtion laitoksille ja liikelaitoksille.

VNK:n tallin Volkswagenit ovat henkilökuljetuksia varten, eivät pakettiautoja. Niiden lisäksi on käytössä joitakin erikoisautoja, kuten kylmäkuljetusauto, jolla voidaan kuljettaa edustustilaisuuksien ruokia.

On myös erityisvarusteltuja autoja, joiden laatua Ahlholm ei halua tarkemmin kommentoida, ei myöskään pääministerin virka-autoa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pääministerin auto on S-sarjan Mercedes-Benz.

Vaikka tänä vuonna hankitaan yhdeksän uutta autoa, samaa määrää ei myydä alta pois.

– Kuljetettavien määrä lisääntyy, Ahlholm selittää.

Ahlholm ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon autojen kokonaismäärä kasvaa.

VNK:n kuljetusmääräys määrittelee kuljetusryhmän palvelun piiriin kuuluviksi ministerien ohella ministeriöiden ylintä virkamiesjohtoa.

Ministeriautojen mittariin tulee vuodessa keskimäärin 25 000 kilometriä (20 000 – 32 000 km). Kuljetusmääräyksen mukaan autot on tarkoitettu ministeritehtävien hoitamiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt