Autoilija, oletko sinäkin tapojesi orja? Kolmasosa tunnustaa

Julkaistu:

TAPA
Liikenneturvan kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta kuljettajasta käyttää puhelinta ajaessaan jollain tavoin.
Useampi kuin joka kolmas Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo joutuneensa jarruttamaan tai tekemään väistöliikkeen toisen tienkäyttäjän kännykän käytön takia.

Syypäitä ovat olleet autoilijat, kävelijät ja pyöräilijät.

Heistä neljä kymmenestä kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen kuluneen vuoden aikana juuri kännykän ajonaikaisen käytön takia. Myös toisten kuljettajien kännykänkäyttö on huomattu: lähes kolmasosa kuljettajista (32 %) kertoo, että puhelimeen keskittyvä kuljettaja on ajanut liian lähelle perää tai tullut sivulta varomattomasti eteen. Reilu neljäsosa (27%) raportoi tapahtumista, joissa vastaantuleva auto on mutkitellut vaarallisesti tai on ollut ajautua heidän kaistalleen kuljettajan keskittyessä puhelimeen.

– Kolmasosa kyselyymme vastanneista kertoo, että syy käyttää kännykkää ajaessa on ”vain tapa, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen sanoo.

– Jos jatkuvasti keskittyy käsillä olevaan asiaan vain osittain, keskittymiskyky haurastuu ja tarkkaamattomuudesta voi tulla normaali olotila. Kun keskittymiskyky on rapautunut, on entistä vaikeampi vastustaa kiusausta tarkistaa kännykkää aika ajoin myös liikenteessä.

Liikenneturva kampanjoi juhannuksen alla kännykkävapaan kesäliikenteen puolesta.