Nuorten onnettomuuksissa näkyvät kesällä väsymys, ylinopeus ja alkoholi

Julkaistu:

Liikenne
Eri tutkimusten mukaan nuoria riskikuljettajia on arvioitu olevan 10-17 prosenttia kaikista nuorista.
Nuorten kuljettajien onnettomuusriski kuitenkin pienenee ajokokemuksen ja iän karttuessa. Kokematon kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota sellaisiin seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita. Onnettomuusriski kasvaa myös usein silloin, kun kyydissä on kavereita. Näyttämisen halu ja tarve kilpailla näkyvät eritoten nuorten mieskuljettajien riskialttiissa ajotavassa.

– Riskejä voi kuitenkin vähentää ennakolta. Liikutaan sääntöjen mukaan ja tehdään se valinta, että laitetaan turvavyö aina kiinni, ei käytetä kännykkää, kun ajetaan eikä mennä humalaisen kuljettajan kyytiin, muistuttaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

Liikenneturva haluaa tänä kesänä haastaa ajatusmallia, jonka mukaan riskienotto jollain tavalla kuuluisi nuoruuteen ja olisi jokaiselle nuorelle ominaista.
Sääntöjä noudattavia ja toisia tienkäyttäjiä huomioiden liikkuvia nuoria tulisi siis kannustaa turvallisiin valintoihin antamalla positiivista palautetta mallikelpoisesta toiminnasta.

– Toki on myös riskikäyttäytyjiä, mutta valtaosa nuorista liikkuu liikenteessä esimerkillisen fiksusti. Monestihan nuorta rohkaisee pienikin kannustus liikenteessä – peukku tai hymy. Läheisen, tutun tai ystävän kannustavasta kommentista tulee varmasti hyvä olo. Kehut merkitsevät paljon aikuisenakin, joten ne tekevät varmasti vaikutuksen auton rattiin vasta tarttuneeseen nuoreen, Kinisjärvi pohtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt