Liikenneturva kehottaa myös polkupyöräilijöitä alentamaan ajonopeuden ”tilanteen vaatimalle tasolle”

Julkaistu:

Pyöräliikenne
Yhdistetyillä pyöräteillä ja jalkakäytävillä liikkuu etenkin kesäaikaan monenlaista kulkijaa – on esimerkiksi pyöräilijöitä, kävelijöitä, pyörätuolilla liikkuvia, rullaluistelijoita ja potkulautailijoita.
Liikenneturvan mukaan sanomattakin on selvää, että nopeuserot eri liikkujaryhmien kesken voivat olla huomattavia, esimerkiksi pyöräilijän ja rollaattoria käyttävän kohdatessa.

– Nopeammin liikkuvien, siis esimerkiksi pyöräilijöiden, on muistettava kiinnittää erityistä huomiota niihin, jotka etenevät hitaammin. Kaikki eivät pysty reagoimaan nopeasti esimerkiksi tilanteessa, jossa bussista poistuttaessa pyörätie kulkee aivan vierestä. Nopeuden alentaminen tilanteen vaatimalle tasolle on hyvä keino – silloin ehtii havainnoida tilanteita aiemmin ja toimia niiden mukaisesti, ohjeistaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.
Moni voi kokea turvattomuutta, jos tuntee jäävänsä muun liikenteen jalkoihin.

– Ohitustilanteissa ei kuitenkaan voi automaattisesti olettaa, että toinen on havainnut sinut, vaikka soittaisikin kelloa tai yrittäisi viestiä muilla keinoin. Kuulovammainen ei välttämättä kuule pyörän soittokelloa, eikä näkövammainen välttämättä näe, vaikka lähestyisit häntä edestä päin. Siksi kannattaa tehdä ohitus joka tapauksessa riittävän etäältä, sanoo Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Ari Kurppa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt