Hallitusohjelma: Polkupyörien korjaaminen osaksi ajoneuvoalan peruskoulutusta

Uunituore koulutushanke on osa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa.

Hallitusohjelman mukaan: ”Toteutetaan kavelyn ja pyorailyn edistamisohjelma. KÄPY- (kävely- ja pyöräily, toim.huom.) suunnitteluun ja hankkeiden edistämiseen varataan 41 miljoonaa euroa 2020–2022”

5.6.2019 11:52

Tällä hetkellä hyvin autopainotteisen ajoneuvoalan peruskoulutuksista valmistuu muun muassa auto-, kone-, varaosa- ja korjaamopalvelumyyjiä, pienkonekorjaajia, ajoneuvomaalareita sekä auto- ja korimekaanikkoja.

Uuden hallituksen myötä tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä edellä mainittuun joukkoon ollaan Rinteen hallitusohjelmassa mahduttamassa myös ajoneuvoalan peruskoulutukseen tavalla tai toisella sisällytettävää polkupyörämekaanikkokoulutusta, osana kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa.

Kyseisten mekaanikkojen eli käytännössä pitkälti pyöränkorjaajien kouluttamiselle nähdään selkeää tarvetta, sillä hyväksytyn edistämisohjelman tavoitteena on kasvattaa jalankulun ja pyöräilyn määrää vuoteen 2030 mennessä koko maassa peräti 30 prosentilla vuoteen 2018 verrattuna.

Hankkeen vastuutahot ovat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä opetushallitus.

Se, kuuluisivatko polkupyöräaiheet ajoneuvoalan peruskoulutukseen pakollisena vai vapaaehtoisena ja mistä tarvittavat koulutusresurssit aikanaan otetaan, ei ole vielä tässä vaiheessa tiedossa.

Selvää kuitenkin on, että ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 62 §:n mukaisesti koulutuksen järjestäjä päättää tutkintokoulutuksen sisällöstä ja toteuttamisesta ”tutkinnon perusteiden mukaisesti”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?