Suomalainen autoilija kiukuttelee tööttäämällä – ”se voi toimia myös kiitoksena”

Tööttäys voi merkitä eri kulttuureissa eri asioita.

– Etenkin suurissa kaupungeissa ruuhka-ajat kiristävät autoilijoiden hermoja, Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki sanoo.

23.5.2019 11:36

Noin puolet suomalaisista autoilijoista on kohdannut liikenneraivoa. Tieto käy ilmi kolarikorjaamo Autoklinikan teettämästä kyselytutkimuksesta.

– On yllättävää, että liikenneraivoon törmänneiden osuus on näinkin suuri. Ehkä meissä suomalaisissa asuu tien päällä pieni kiivaus, Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki arvelee.

Useimmin suomalaiset ilmaisevat kiukkunsa käyttämällä äänimerkkiä. Autoklinikan kyselyyn vastanneista 26 prosenttia kertoo tööttäävänsä malttinsa menettäessään.

– Esimerkiksi Etelä-Euroopassa töötti on huomiomerkki, jolla voidaan kertoa, että ”minä tulen” tai ”varohan minua”. Se voi toimia myös kiitoksena. Suomessa tööttääminen taas mielletään toisen käyttämänä ”raivoksi”, ja kyselyn perusteella sillä myös itse ilmaistaan kiivastusta. Pitää kuitenkin muistaa, että torven soittaminen aiheuttaa usein huomion herpaantumisen, jolloin riski virheliikkeille ja vahingoille kasvaa, Markus Helkamäki sanoo.

Suomalaisista 11 prosenttia sanoo näyttävänsä käsimerkkejä kiivastuessaan. Ikä sanelee paljon käyttäytymistä, sillä alle 44-vuotiaista jopa 18 prosenttia turvautuu käsimerkkeihin, mutta yli 65-vuotiaista vain 5 prosenttia. Vain 1 prosentti tunnustaa kostavansa ohittamalla tai kiilaamalla.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 064 mannersuomalaista, ja otos kerättiin tammi- ja helmikuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?