Parkkikiekko ei ole enää ensi vuonna pakollinen – alkamisajan saa kirjoittaa vaikka ruutupaperille

Kesäkuussa 2020 voimaan astuva uusi tieliikennelaki muuttaa myös pysäköintikiekkopykäliä.

22.5.2019 10:42

”Jos pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu tämän lain liitteen 3.8 mukaisella liikennemerkillä H19, pysäköijän on ilmoitettava pysäköintinsä alkamisaika selkeästi havaittavalla tavalla.”

Näin sanoo eduskunnan hyväksymä uusi tieliikennelaki, jonka myötä perinteisen pysäköintikiekon käyttöpakko siirtyy hiljalleen historian hämäriin.

Käytännössä pysäköinnin alkamisajan saa siis reilun vuoden päästä ilmoittaa vaikkapa lyijykynällä ja ruutupaperilla.

Lainsäätäjän varsinaisena tarkoituksena ei kuitenkaan ole ollut siirtyminen kyniin ja papereihin, vaan taustalla on ajatus erilaisista uusista sähköisistä ajoneuvonäytöistä – joiden käytön tuleva tieliikennelaki siis mahdollistaa käytännössä erittäin vapaasti.

Uusissa pykälissä pysäköinnin alkamisajaksi onkin digitaalisuuden nimissä merkittävä jatkossa nimenomaan se aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään.

Alkamisajaksi saa kuitenkin merkitä toissijaisesti myös pysäköinnin alkamista seuraavan tasa- tai puolituntisen, riippuen siitä, kumpi ajankohta on aikaisempi.

Edellisen kerran parkkikiekkosääntöjä lievennettiin vuoden 2016 lopussa, jolloin liikenne- ja viestintäministeriö vapautti Anne Bernerin (kesk) johdolla parkkikiekon aiemmin varsin tiukkoja väri- ja muotovaatimuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?