Jopa muutaman satasen arvoisen kesäauton hankinnasta voi seurata isot jälkikulut, jos laistaa paperitöistä

Julkaistu:

Autokaupat
Omistajanvaihdoksen rekisteröinti on onnistunut jo usean vuoden ajan sähköisellä varmenteella, mutta paperiset luovutuskirjat ovat yhä tärkeä osa autokauppaa sekä myyjän että ostajan kannalta.
– Traficomin tietoon tulee vuosittain vajaa parituhatta tapausta, joissa ostaja on jättänyt auton rekisteröinnin hoitamatta, eikä myyjällä ole olemassa ostajan tietoja tavallisen luovutusilmoituksen tekemistä varten, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikki.

Kaupantekotilanteessa on hyvä tarkistaa kauppakumppanin henkilöllisyys sekä täyttää ja allekirjoittaa samanlaiset luovutuskirjat niin myyjälle kuin ostajallekin. Luovutuskirjan avulla molemmat osapuolet voivat tarvittaessa jälkikäteen todentaa kaupan tiedot. Ajoneuvo kannattaa ostaa epäselvyyksien ja harmien välttämiseksi vain myyjältä, joka on rekisterissä merkitty auton omistajaksi, Traficom opastaa.

Myyjän tulee tehdä aina kaupanteon jälkeen luovutuskirjan tietojen perusteella luovutusilmoitus – eli ilmoitus ajoneuvon luovutuksesta ostajalle.

Luovutusilmoitus katkaisee myyjän velvoitteet autoa kohtaan oikeaan luovutuspäivään – myös silloin, jos ostaja jättää omistajanvaihdoksen rekisteröimättä.

– Usein kaupan kohteena on ollut edullinen auto, jonka osalta paperitöiden tekemistä ei ehkä ole pidetty niin tärkeänä. Jos myyjällä ei ole tietoja tallessa tavallisen luovutusilmoituksen tekemiseksi, voi muutaman satasen autosta koitua myyjälle paitsi melkoisesti selvittelyvaivaa myös myyntihintaa isompi paukku ajoneuvoveroista, vakuutusmaksuista ja mahdollisista muista kuluista. Luovutuskirjat kannattaa siis tehdä aina ja myös korvauksetta toiselle esimerkiksi varaosakäyttöön luovutettavasta ajoneuvosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt