Viranomaiset patistavat kansalaisia kokeilemaan kävelyä ja pyöräilyä edes viikon ajan – ”autosta omille jaloilleen” - Autot - Ilta-Sanomat

Viranomaiset patistavat kansalaisia kokeilemaan kävelyä ja pyöräilyä edes viikon ajan – ”autosta omille jaloilleen”

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, liikenne- ja viestintäministeriö, Väylä, Liikenneturva, Pyöräliitto sekä Pyöräilykuntien verkosto ovat aloittaneet kampanjan, jonka tavoitteena on saada ihmisiä siirtymään pois autoista erityisesti lyhyillä matkoilla.

Julkaistu: 21.5.2019 10:20

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuore kampanja kohdistuu erityisesti alle viiden kilometrin automatkoihin.

”Kävelyyn joutuu usein varaamaan hieman enemmän aikaa, mutta lyhyillä matkoilla kaupunkialueilla pyörä on usein nopein kulkuväline - auton pysäköintipaikan etsiminenkin on kaupungeissa aikaa vievää puuhaa. Siirtyminen autosta omille jaloilleen on jokaisen oma päätös, erityisesti taajama-alueilla”.

Näin kehottaa nyt kansalaisia Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, jonka mukaan erityisesti kevät ja kesä ovat erityisen hyviä ajankohtia aloittaa kokeilu, jossa pyöräillään tai kävellään arkimatkat viikon ajan.

”Saat todennäköisesti positiivisia kokemuksia ja huomaat eron sisätiloissa istumisen ja happihypyn välillä. Työmatkapyöräilyssä liikunta tulee hoidettua päivän aikana, jolloin illat voi olla yhdessä perheen kanssa ja osallistua lasten harrastuksiin,” Traficomin materiaali summaa ja vetoaa myös vuonna hyväksyttyyn kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaan, jossa tavoitteena on 30 prosentin kasvu kävely- ja pyörämatkojen määrissä vuoteen 2030 mennessä.

Erityisenä tavoitteena kyseisessä ohjelmassa on, että varsinkin alle viiden kilometrin automatkoista siirryttäisiin kävelemään ja pyöräilemään.

Matkaa tavoitteeseen on reilusti, sillä nykyään kyseisistä siirtymistä noin 40 % tehdään autolla.

Traficomin mukaan kävelyn ja pyöräilyn rooli osana ihmisten arkea on noussut viime vuosina.

Taustalla vaikuttavat viraston mukaan ”monet painavat syyt”, etunenässä ”ilmastonmuutoksen hillintä ja terveydestä huolehtiminen”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?