Poliisi muistutti autoilijoita rikkeestä, josta saa rapsut 1.6.2020 lukien

rac

Julkaistu:

Liikennevirhemaksu
Ahkerana twiittaajana tunnettu poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein muistuttaa autoilijoita tulevasta tieliikennelaista kuvalla, jossa kuljettaja puhuu puhelimeen ajaessaan.
”Valistus ei mene perille, vaikka kuljettajat tietävät riskit,” Pasterstein kirjoittaa.

Tälläkin hetkellä poliisi puuttuu autoilevien kansalaisten puhelimen käyttöön, mutta lain tultua voimaan rikkeen tehnyt voi odotella aiempaa varmemmin liikennevirhemaksua postilaatikkoonsa.
Tulevaisuudessa nopeusvalvontakameran kuvasta voidaan tarkistaa muutakin kuin se, kuka autoa ajaa. Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Pasterstein kertoi viime kesänä, että ”nykyisistä kamerakuvista näkyy vaihtelevasti se, räplääkö kuski puhelinta ratissa – joskus kuvat ovat hyvinkin tarkkoja ja toisinaan sumuisempia.”

– Mutta kyllä se näkyy, jos kuskilla on käsi korvalla ja musta laite siinä kädessä. Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta lähettää matkapuhelimen käytöstä ehdollista rikesakkoa, Pasterstein kertoi tuolloin.

Ilta-Sanomat uutisoi 2017 Liikenneturvan selvityksestä, jossa korostettiin, että tarkkaamattomuus liikenteessä tappaa, ja usein tarkkaamattomuuden aiheuttaa älypuhelimen käyttö ajon aikana.

– Aivotutkijat puhuvat kognitiivisesta tarkkaamattomuudesta. Aivot valitsevat ykköstehtäväksi tekstarin tai somepäivityksen ilman, että kuljettaja sitä tiedostaa. Liikenteen seuraaminen jää siinä auttamatta kakkoseksi, tuumi Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Suomessa liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö taustariskinä onnettomuuksissa todetaan keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa vuosittain.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt