Maailman kaunein auto rakennettiin uudelleen – prinssi Harry ja herttuatar Meghan käyttivät ensimmäisten joukossa

Julkaistu:

KAUNOTAR
Jaguar E-Type Zero on brittimerkin mukaan todennäköisesti maailman kaunein sähköauto.
Jaguar Land Rover Classic on saanut E-Type Zeron valmiiksi. Uutuus perustuu klassiseen E-Typeen, joka on monissa äänestyksissä kautta aikain valittu maailman kauneimmaksi autoksi.

Myös Enzo Ferrarin ylistämä, klassinen Jaguar E-Type on saanut sähköisen voimalinjan monin osin uudesta Jaguar I-Pacesta, joka on juuri valittu Vuoden Autoksi 2019 niin Euroopassa kuin koko maailmassakin.

Autoa, tai pikemminkin yhtä sen prototyyppiä, ovat jo ehtineet käyttää prinssi Harry ja herttuatar Meghan saapuessaan yksityiseen hääjuhlaansa Frogmore Houseen. Harryn ja Meghanin vihkiäiset vietettiin noin vuosi sitten, toukokuun 19. päivänä 2018.

Jaguar E-type Zero perustuu vuoden 1968 E-Type Series 1.5 Roadsteriin, ja on rakennettu Jaguar Land Roverin uudella Classic Works verstaalla Coventryssa, Iso-Britanniassa. E-Tpe Zero on pyritty pitämään mahdollisimman lähellä alkuperäistä Series 1.5 Roadsteria, joten muutokset on tehty lähinnä vain voimalinjaan. Silti alkuperäisen mukaiset ajovalot ovat kuitenkin nykytyylin mukaisesti ledit.


Sähkö soveltuu moneen

Sähköauton akusto on istutettu XK-moottorin paikalle ja sähkömoottori on laitettu vaihdelaatikon tilalle akkujen taakse. Mielenkiintoista on, että sähköistys toimii kaikissa vuosien 1949 ja 1992 välillä valmistetuissa automalleissa, joissa on Jaguarin kuusisylinterinen XK-moottori.

Sähköistys voidaan siis toteuttaa monissa muissakin malleissa, sillä moottoria on käytetty muun muassa E-Type-, XK120-, Mk2- ja XJ6-malleissa. Tässä voidaankin nähdä huomattava mahdollisuus uudelle bisnekselle, sillä monet klassiset Jaguarit ovat hyvin suosittuja harrastajien keskuudessa. E-type Zeron tapauksessa auton kokonaispaino on laskenut 46 kiloa alkuperäisestä, joten painonkaan ei pitäisi olla ongelma.

E-Type Zeron 220 kilowattia eli 300 hevosvoimaa tuottava sähkömoottori siivittää auton nollasta sataan 5,5 sekunnissa – sekunnin nopeammin kuin alkuperäinen Series 1 E-Type. Tehoa on rajoitettu, jotta auton kori ei rasittuisi liikaa. Auton rakennetta, alustaa tai jarruja ei ole muutettu. Myös auton painojakauma on ennallaan, millä on korostettu sähköauton ajokokemusta.

Zeron ajotuntuma, auton käsittely ja jarruttaminen sujuvat kuten alkuperäisellä E-Typellä. Ajomatka yhdellä latauksella on 270 kilometriä ja 40 kWh akusto latautuu tyhjästä täyteen 6-7 tunnissa. Latauspistoke sijaitsee polttoainetäyttöaukon paikalla.

Englantilaisten kuninkaallisten korkkaaman autouutuuden hinta on myös kuninkaallinen, sillä se on arvotettu noin 300 000 punnan eli suunnilleen 350 000 euron hintaiseksi. Ensimmäiset asiakastoimitukset alkanevat vuoden 2020 aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt