Valtava määrä liikennemerkkejä vaihtoon jo lähiviikkoina – Näin Anni Sinnemäki perustelee Helsingin uusia rajoituksia

Julkaistu:

Uudet rajoitukset
Helsingin rakentamispalveluliikelaitos Stara alkaa vaihtaa liikennemerkkejä ja muuttaa tiemerkintöjä jo lähipäivinä.
Lähes kaikkien asuinalueiden tonttikatujen nopeusrajoitukset lasketaan Helsingissä 30 kilometriin tunnissa.

Rajoitus tiputetaan 30 kilometriin tunnissa myös pääkaupungin keskustassa, lukuun ottamatta pääkatuja ja reittejä satamiin, joiden nopeusrajoitus on jatkossa 40 km/h. Lisäksi Mannerheimintiellä 50 km/h -rajoitus laskee 40:een kilometriin tunnissa Finlandia-talon ja Kuusitien välillä.

– Nopeusrajoitusten alentaminen on tärkeä keino parantaa liikenneturvallisuutta. Nopeuden laskiessa todennäköisyys joutua onnettomuuteen pienenee ja lisäksi onnettomuuksien seuraukset ovat lievempiä. Kun törmäysnopeus laskee 40:stä 30 kilometriin tunnissa, jalankulkijan kuolemanriski puolittuu, perustelee Helsingin liikenne- ja katusuunnittelu päällikkö Reetta Putkonen.
Autoilijoiden matkanopeuksien kustannuksella tehtävä muutos on kaupungin linjan mukaisesti myös pyöräily-ystävällinen, sillä uudet rajoitukset parantavat varsinkin pyöräliikenteen nopeuskilpailukykyä suhteessa henkilöautoihin.

– Matalammat nopeusrajoitukset parantavat myös kaupungin viihtyisyyttä. Esimerkiksi liikenteen melu vähenee, kun kiihdytykset vähenevät. Lisäksi maltilliset ajonopeudet lisäävät etenkin jalankulkijoiden turvallisuuden tunnetta, kertoo tiedotteessa parhaillaan Säätytalolla vihreiden mandaatilla hallitusneuvotteleva Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Ensimmäisenä nopeusrajoitusten muutos toteutetaan Helsingissä niillä kaduilla, joilla se on mahdollista tehdä suhteellisen helposti liikennemerkkiä vaihtamalla.

Kaikkiaan työ etenee vaiheittain ensi syksyyn saakka, ja sitä tehdään useassa kaupunginosassa yhtä aikaa.

Nopeusrajoitusten muutostyöprojekti toteutetaan Helsingin kaupunginhallituksen huhtikuussa 2018 tekemän päätöksen perusteella.

Helsingin uudet nopeusrajoitukset tiivistetysti:

- asuinalueiden tonttikaduilla 30 km/h -rajoitus

- keskustassa 30 km/h -rajoitus, paitsi pääkaduilla ja satamiin johtavilla reiteillä 40 km/h

- teollisuusalueiden tonttikaduilla pääsääntöisesti 40 km/h -rajoitus

- pääkaduilla 50 km/h esikaupunkialueilla, 40 km/h kantakaupungissa lähellä keskustaa

- alueellisilla kokoojakaduilla 40–50 km/h

- paikallisilla kokoojakaduilla 30–40 km/h

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt