Tasan 125 439 kansalaista vaatii nyt dieselautojen käyttövoimaveron poistoa - Autot - Ilta-Sanomat

Tasan 125 439 kansalaista vaatii nyt dieselautojen käyttövoimaveron poistoa

Aloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamisesta on etenemässä eduskunnan käsiteltäväksi kaikkien aikojen kolmanneksi korkeimmalla allekirjoitusmäärällä.

Liikenteen verotus kuuluu parhaillaan käynnissä olevien hallitusneuvotteluiden niin sanottuihin hankaliin aiheisiin. Aiheeseen kaikkein suorimmin liittyvää alatyöryhmää vetää mm. tiemaksuja jo ministerikautenaan ehdottanut Merja Kyllönen (vas).

14.5.2019 11:29

Aloitteen, jonka nimienkeruu päättyi sunnuntaina, mukaan dieselautojen käyttövoimaverosta pitää luopua, sillä dieselin ja bensiinin hinnassa ”ei enää ole sellaista litrahintaeroa, jolla niin sanottu dieselvero voitaisiin perustella”.

Kaikkiaan 125 439 kansalaisen allekirjoittama dieselaloite keräsi huimasti nimiä varsinkin ensimmäisinä päivinään ja nousi kuukausien mittaan lopulta kautta aikojen kolmanneksi allekirjoitetuimmaksi kansalaisaloitteeksi.

Edellä kansalaisaloitteiden allekirjoitusmäärissä ovat vain tasa-arvoinen avioliittolaki (166 851 allekirjoittajaa) sekä HE 124/2017 kumoaminen eli ns. työttömyysturvalakialoite (140 944 allekirjoittajaa).

Mitä aloitteen käsittelystä seuraa?

Muodollisesti enää eduskuntaan lähettämistä vajaa dieselaloite nivoutunee aikanaan käsiteltäessä jonkinlaiseen isompaan liikenneverouudistukseen – johon on kertynyt paineita jo varsin pitkän aikaa.

Sitä, minkälaisesta uudistuksesta tarkalleen ottaen on aikanaan kyse, pohditaan erittäin todennäköisesti myös parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa.

Vaikka minkäänlaista virallista tietoa aiheesta ei olekaan annettu, niin oletettavaa on, että neuvotteluissa liikenteeseen liittyvät verotusaiheet löytynevät ainakin entisen liikenneministeri Merja Kyllösen (vas) vetämän "Suomen liikenneverkon kehittäminen ja ylläpitäminen" -nimisen työryhmän pöydältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?