Asumiseen tarkoitettujen autojen vuokraaminen kiihtymässä ennätyslukemiin – ilmastolaskurikin kummittelee taustalla

Julkaistu:

Liikenne
Uniikit matkailuelämykset tukevat niin sanottuja valtavirrasta poikkeavia matkailutuotteita. Sellaiseksi lasketaan tilastoissa myös matkailuautoilu.
Matkailuautovuokraamoala on kasvanut hiljalleen viimeiset 15 vuotta, mutta tulevalle kaudelle ennustetaan jopa 20 prosentin kasvua.

Esimerkiksi alkujaan Suomesta ponnistanut kansainvälinen matkailuautoja vuokraava franchising -ketju Touring Cars on kasvattanut toimipisteverkostoaan kiihtyvällä vauhdilla ja kasvanut muutamassa vuodessa lukuisilla uusilla mailla. Ketjun vuokrapisteistä tuorein löytyy tällä kaudella Kroatian Zagrebista, ja auton saa alleen myös niin Ruotsista, Ranskasta kuin vaikkapa Iso-Britanniasta ja Islannistakin.

Matkailuautolomalla etsitään autenttisuutta

Kasvun taustalla on tyypillinen matkailuauton vuokraaja, joka on Suomen suurimmaksi matkailuautolomien tuottajaksi tituleerattavan Touring Carsin tilastoissa keski-ikäinen paljon matkustellut ja paljon kokenut lomamatkailija.

Tyypillisesti kyseiset vuokraajat haluavat Touring Carsin mukaan kokea autenttisen luonnon ja kulttuuriympäristön kaukana turistikohteista, mikä selittää osaltaan myös koko matkailuautoalan kasvua.
– Parhaat luontoon liittyvät elämykset ovat usein kaukana kaupunkien infrastruktuurista, joten matkailuautolla ei tyypillisesti kierretä tunnetuimpia matkailukohteita vaan nautitaan luonnosta tai vaikkapa paikallisista kyläjuhlista ilman turisteja varten päälle liimattua teennäisyyttä, lataa Touring Carsin varatoimitusjohtaja Jarkko Koskenmäki.

Keskustelu hiilijalanjäljestä alkanut näkyä myös vuokraamon tiskillä

Koskenmäki korostaa, että matkailuautoloman hiilijalanjälki on pieni, ainakin kun sitä vertaa lentomatkustamiseen.

– Kun neljän hengen perhe matkustaa viikoksi vaikkapa Kanarian saarille syntyy WWF:n ilmastolaskurin mukaan hiilidioksidia noin 3 100 kilogrammaa. Kun sama perhe matkailee viikon sijaan neljä viikkoa Keski-Euroopassa matkailuautolla ajaen 5 000 kilometrin matkan, syntyy hiilidioksidia vain 1 250 kiloa.
Ekologisuutta tulee sekin, että käyttäjäselvitysten mukaan matkailuautoissa ei myöskään käytetä juuri kertakäyttöisiä materiaaleja eikä matkailuauto itsessään jätä luontoon jätteitä, sillä esimerkiksi asumisesta syntyvät jätevedet säilötään vain asianmukaisella tyhjennyspaikalla tyhjennettäväksi tarkoitettuun harmaavesitankkiin.

– Matkailuautossa kulkee mukavasti jopa kuusi henkilöä, jolloin paitsi hiilijalanjälki, mutta myös kustannukset jäävät henkilöä kohden erittäin maltillisiksi, korostaa Koskenmäki.

Ota kantaa

Oletko vuokrannut joskus matkailuauton?

Olen 35% En ole 61% En muista 4%
Ääniä yhteensä 6746

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt