”Se on vain ajan kysymys”, pamautti ilmastopoliittinen neuvonantaja Ylelle uusien polttomoottoriautojen kiellosta

Julkaistu:

KIELLOT
EU ja Suomi saattavat nousta suunnannäyttäjiksi uusien polttomoottoriautojen myyntikiellon esittelyssä.
Tulevasta syksystä on tulossa tärkeä EU:n ilmastopolitiikan toteuttamisen kannalta. Puheenjohtajamaana toimii Suomi. Nähtävissä on vaikutuksia myös suomalaisautoilijan tulevaisuuden arkeen.

– On vain ajan kysymys, milloin uusien bensiini- ja dieselautojen myynti kielletään. Luultavasti asia etenee Euroopassa ensin kansallisten toimien kautta. Voi olla että mukaan halutaan myös EU-tason lainsäädäntöä, Greenpeacen ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen sanoi Ylen haastattelussa.

Kososen mukaan Suomi kuitenkaan tuskin nousee uusien polttomoottoriautojen myyntikieltoasiassa merkitsevään rooliin.


Pian valittava uusi europarlamentti istuu seuraavat viisi vuotta. Suomi on uuden komission ja parlamentin aloittaessa ilmastopäätösten etulinjassa. Maa istuu EU:n puheenjohtajana ensimmäisen puolivuotiskauden eli juuri ensi syksyn, jonka aikana ilmastopäätökset todennäköisimmin viedään maaliinsa.

– Viisi vuotta on myös ajanjakso, jonka aikana kaikkein tärkeimmät ilmastoratkaisut pitäisi tehdä, Kosonen sanoo.

Vihervasemmisto tukee kieltoa

Suomessa kaikki vihreiden ja vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaat ovat myöntyväisiä siihen, että EU:n pitäisi kieltää uusien, pelkästään bensalla tai dieselillä kulkevien autojen myynti vuoteen 2030 mennessä. Myös Sdp:n ehdokkaista myyntikieltoa kannattaa niukka enemmistö. Tiedot selviävät Yle:n eurovaalikoneen tuloksista.
Polttomoottoriautojen myynnin kieltämisestä on jo linjattu kansallisesti joissakin Euroopan maissa. Esimerkiksi Ranska, Ruotsi, Saksa ja Iso-Britannia ovat ilmoittaneet alustavasti aikovansa kieltää myynnin vuoteen 2030 tai 2040 mennessä.

– Tuleva EU-parlamentti on ainutlaatuisen tehtävän edessä. Sen kaudella pitää saada aikaan käänne, joka mahdollistaa maailman päästöjen puolittamisen kymmenessä vuodessa. Tässä EU:lla on keskeinen suunnannäyttäjän rooli, Kosonen uskoo.

Kososen ensimmäistä kommenttia täsmennetty 10.5.2019 klo 11:45.

Ota kantaa

Haluaisitko ajaa 2030-luvulla nykyisenkaltaisilla polttomoottoriautoilla?

Tietenkin 82% En osaa sanoa 7% En todellakaan 11%
Ääniä yhteensä 11758

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt