Voiko päihtynyt startata auton seuraamuksitta? Näin kävi autoon lämpöä kaivanneelle uneliaalle miehelle

Kylmänä helmikuun aamuna autossa nukkunut mies sai niskaansa rattijuopumusepäilyn, vaikka kukaan ei ollut nähnyt hänen ajavan metriäkään autolla.

Kuvituskuva.

8.5.2019 6:54

Hämeen poliisi lähti hätäkeskukseen tulleen soiton perusteella selvittämään Heinolaan, miksi 55-vuotias mies nukkui pakettiautossa, jonka moottori oli käynnissä.

Miehen verestä löytyi näyttö huumeiden käytöstä. Keskusrikospoliisin lausunnon mukaan veressä oli amfetamiinia 1,2 mg/l:ssa.

Poliisin esitutkinnassa epäilty kiisti teon. Hänen tarkoituksenaan oli ainoastaan nukkuminen, ja kun sattui olemaan kylmä aamu, yritti mies saada lämpöä autoon pitämällä ajopeliä käynnissä.

Auto oli parkkeerattu paikkaan, jonka naapurissa oli rakennustyömaa. Kolmea työmiestä kuultiin todistajina. Kukaan heistä ei ollut nähnyt auton liikkuvan mihinkään. Kolmikko oli noteerannut miehen nuokkuneen autossa.

Lahtelaisen Salpausselän syyttäjäviraston syyttäjä ei nostanut syytettä, koska rattijuopumussyyte olisi edellyttänyt auton kuljettamista, vaikka vain lyhyen matkan. Koska unisella miehellä ei ollut ajokorttia epäiltiin häntä myös ajamisesta ilman korttia. Myös ajoneuvon oikeudetta kuljettamisessa edellytetään, että ajoneuvoa ajetaan.

Syyttäjä muistutti, että rattijuopumuksen yritys ja yritys kulkuneuvon kuljettamisesta ilman ajokorttia eivät ole lain mukaan rangaistavia tekoja.

Pakettiautossa palellut nuokkuja ei saanut syytettä, koska ei ollut todennäköisiä syitä syyllisyydestä. Riittävää näyttöä rikoksesta ei ollut, eikä juttu etene käräjäsaliin.

Syyttäjän ratkaisu on parin viikon takaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?