Korealaiselta valmistajalta kova ilmoitus: 23 sähköautomallia ensi vuosikymmenen puolivälissä

Julkaistu:

Sähköautot
Kia liittyy vahvasti mallistoaan sähköistävien autovalmistajien joukkoon.
Korealaisvalmistaja on julkistanut mallistonsa sähköistumisen aikataulun. Muutos on merkittävä.

– Vuoteen 2025 mennessä Hyundai Motor Group aikoo julkistaa 44 vähäpäästöistä automallia, joista 23 on täyssähköautoja. Tulevien sähköautojemme sisältämä ohjausteknologia mahdollistaa aivan uusia keinoja yksilöllisen ajokokemuksen kehittämiseen. Näemme tässä tilaisuuden edistää autoilussa meneillään olevaa murrosta uusien ihmistä lähellä olevien sovellusten ja teknologioiden avulla, kertoo Hyundai Motor Groupin johtava tutkija JeongSoo Eo.

Hyundai Motor Group on monialayritys, johon myös Kia kuuluu.

Yhä useampi autovalmistaja onkin jo vahvistanut siirtyvänsä vähitellen kohti täyssähköisiä malleja. Niihin lukeutuvat muun muassa Mercedes-Benziä valmistava Daimler, Honda, Hyundai, Volkswagen ja Volvo, sekä monet muut, mutta hieman hitaammassa tahdissa.

Teslan lisäksi edullisemmilla Nissanilla ja Renault’lla on ollut täyssähköautonsa markkinoilla jo vuosia.

Akustojen hinnat laskevat

Täyssähköautojen hinnanmuodostuksessa tärkeä osuus on akuston hintakehityksellä. Arviot akkujen tuotantokustannusten alenemisesta vuosina 2018–2025 vaihtelevat 30–50 prosentin suuruusluokassa. Tämä tietäisi varsin selkeitä hinnanalennuksia uusille täyssähköautoille.

Sähköautojen hiljalleen yleistyessä niitä tulee yhä enemmän käytettyinä markkinoille, jolloin myös niiden hinnat luonnollisesti laskevat. Toisin kuin usein erheellisesti luullaan, sähköautojen akusto ei menetä varauskykyään samalla tavalla kuin esimerkiksi kännyköiden akut, jotka uupuvat usein muutamassa vuodessa. Usein täyssähköautojen akustolle annetaankin tästä syystä pitkä, 7–8 vuoden takuu. Jos akustosta yksi monista kymmenistä, jopa yli sadasta yksiköstä menettää varauskykynsä, ei koko akustoa tarvitse uusia, vaan ainoastaan viallinen osa.

Suomessa autoalalla on arvioitu, että vuonna 2030 täyssähköauto olisi nykyisin yleisimmistä käyttövoimavaihtoehdoista edullisin hankintahinnaltaan, ja joukkoon voi laskea myös polttokennoautot, joiden hintojen alenemisen on ennustettu tapahtuvan vasta myöhemmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt