SVT: Ruotsissa suunnitellaan rekisterikilpien muuttamista värillisiksi – erottaisi bensa-, diesel-, kaasu- ja sähköautot toisistaan - Autot - Ilta-Sanomat

SVT: Ruotsissa suunnitellaan rekisterikilpien muuttamista värillisiksi – erottaisi bensa-, diesel-, kaasu- ja sähköautot toisistaan

Ideasta on jo neuvoteltu Suomen Traficomia vastaavan Transportstyrelsenin sekä paikallisten pelastusviranomaisten kanssa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Ruotsalainen rekisterikilpi saattaa tulevaisuudessa kertoa yksilö- ja maatunnusten ohella myös auton käyttövoiman.

25.4.2019 15:27

– (Palavan sähköauton) palokaasut ovat erittäin myrkyllisiä ja voivat läpäistä sekä suojavaatteet että ihon, sanoo Tukholman eteläpuolella sijaitsevien kuntien pelastustoimesta vastaavan Södertornin pelastuslaitoksen koordinaattori Tommy Carnebo SVT:lle.

Carnebon huoli liittyy Ruotsissa vauhdilla yleistyviin autojen ajoakkujen paloihin, jotka voivat olla paitsi huomattavan hankalasti sammutettavia, myös pelastushenkilökunnan kannalta aivan uudella tavalla hengenvaarallisia.

Siksi Carnebo ja kollegat pelastuslaitokselta toivoisivat pystyvänsä tunnistamaan palavan sähköauton jo kaukaa, silloinkin kun se ei esimerkiksi auton merkin ja mallin perusteella ole itsestään selvää.

Uudet energianlähteet ja liikennepolttoaineet ovat puhuttaneet Ruotsin pelastusalaa viime viikkoina runsaasti, muun muassa Tukholman ydinkeskustassa reilu kuukausi sitten räjähtäneen kaasubussin vuoksi.

Kyseisessä tapauksessa kaasubussi osui Sergelin torin alla kulkevan Klaratunnelnin kattorakenteisiin, minkä yhteydessä bussin katolle sijoitettu kaasutankki ja niiden myötä koko bussi syttyivät räjähdysmäisesti tuleen.

SVT:n mukaan ruotsalaisviranomaiset harkitsevatkin nyt rekisterikilpien värin muuttamista käyttövoimapohjaiseksi, jotta pelastushenkilökunta pystyisi erottamaan sähkö-, kaasu-, bensiini- ja dieselkäyttöiset ajoneuvot toisistaan jo kaukaa.

Värikilvet saattaisivat helpottaa muitakin viranomaisia erottamaan erilaisia ajoneuvoja kuten vaikkapa sähkö- ja dieselautoja – toisistaan.

Ajatus eri käyttövoimien tunnistamisesta eriväristen rekisterikilpien perusteella voisi siis pelastustoimen ohella liittyä myös verotukseen sekä vaikkapa vähäpäästöisille autoille varattujen pysäköintipaikkojen ja ajokaistojen (automaatti)valvontaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?