Aiemmin käytännössä näkemättömät avolavakorit aiotaan sallia Suomen teillä jo ensi vuonna – katso kuvat! - Autot - Ilta-Sanomat

Aiemmin käytännössä näkemättömät avolavakorit aiotaan sallia Suomen teillä jo ensi vuonna – katso kuvat!

Hintatasoltaan pick-up -mallisten autojen enemmän ja vähemmän pikakiinnitteiset matkailukorit pyörivät noin 10000-50000 euron hintaluokassa, muun muassa koosta ja varustelusta riippuen.

Julkaistu: 17.4.2019 10:49

Halvimmat avolava-auton päälle kiinnitettävät matkailukorit maksavat uutena noin kymppitonnin. Suomessa ne ollaan sallimassa 1.6.2020 alkaen.

Edellä 107 §:n 1 momentissa kuorman leveydestä säädettyä ei sovelleta ... ...tavarankuljetukseen tarkoitetun auton avonaiseen kuormatilaan tilapäisesti kiinnitettyyn matkailukoriin, jossa ei oleskella kuljetuksen aikana ja jonka kuormatilan ulkopuolelle ulottuva osa on varustettu valaisimin ja heijastimin siten, että kuormauksesta ei aiheudu vaaraa.

Näin todetaan 1.6.2020 voimaan astuvassa uudessa tieliikennelaissa, joka tulee siis toisin sanoen vihdoinkin sallimaan vuosikymmenet käytännössä kiellettyinä pysyneet avolava-autojen päälle kiinnitetyt matkailukorit.

Etenemiskykyisen avolavan ja matkailuauton yhdistelmä on mahdollistaa esimerkiksi huonokuntoisilla pikkuteillä ja maastossa reissaamisen. Lisäkiinnostusta pick-up -matkailuun saattaa ensi vuonna nostaa sekin, että yhä useamman alustaksi kelpaavan avolavan voi nykyään rekisteröidä myös kuorma-autoksi.

Tulevan lain mukaan avolavan kuormaksi laskettavan matkailukorin leveys ei kuitenkaan saa ylittää kyseiselle ajoneuvolle tiellä yleisesti sallittua leveyttä, minkä lisäksi Traficom tulee vielä antamaan määräykset tarpeellisista valaisimista ja heijastimista sekä tarvittaessa myös korin muista liikenneturvallisuusvaatimuksista.

Avolava-auton päälle kiinnitetyt erilliset matkailukorit ehtivät olla Suomessa hetken aikaa sallittuja 1980-luvun loppupuolella. Viranomainen kuitenkin heräsi tuolloin vielä uuteen ilmiöön nopeasti ja matkailukorit käytännössä kiellettiin kuormanleveyssääntöön perustuen.

Matkailukorin käyttämistä alettiin rajoittaa samassa rytäkässä myös pelotteella, eli korin ajoalustana lyhyenkin aikaa toimineelle ja siitä kiinni jääneelle pick-up -autolle lätkäistiin tuolloin – kuten vielä nytkin – täysi autovero.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?