HS: Pieni osa suomalaisista ajaa tietämättään varastetulla autolla

Ulkomailla varastetun auton pystyy usein rekisteröimään Suomeen, ja osa suomalaisista ajaa tällaisella autolla tietämättään, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Turvallisuusalan yrittäjä ja työkseen myös autoja etsivä Ari Huhtinen arvioi, että Suomessa on rekisterissä jopa satoja ulkomailla varastettuja autoja. Myös poliisi tuntee ilmiön, ja viime vuosina autojen tuontimäärät ulkomailta ovat kasvaneet.

– Ihmiset ajelevat niillä onnellisina, kunnes autot esimerkiksi menevät huoltoon ja asia ilmenee siellä, Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jari Tiainen sanoo Helsingin Sanomille.

Syynä on Suomen liberaali rekisteröintijärjestelmä, jossa netin kautta voi tehdä ilmoitukset verottajalle ja rekisteröijälle. Kärsijäksi voi joutua silti auton omistaja, joka voi menettää auton arvon, vaikka olisikin ollut tietämätön taustoista. Autoliikkeet tosin yleensä purkavat kaupat.

Aikaisemmin aiheesta on kertonut Savon Sanomat.

Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2017 savonlinnalaisesta naisesta, jonka auto selvisi varastetuksi huollossa. Nainen oli ostanut auton keväällä 2017, mutta se oli anastettu jo 2009 Saksassa. Suomeen se oli rekisteröity 2010.

Autoliike suostui tuolloin purkamaan naisen kanssa tehdyt kaupat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?