Neljä ulkomaista nettisivustoa, joista suomalaisetkin poimivat käytettyjä autoja – katso täsmävinkit

Julkaistu:

Käytetyt autot
Autoalan trendiennusteen mukaan tänä vuonna käytettyjen autojen tuonti ulkomailta Suomeen rikkoo jälleen ennätyksen, mutta miten tuontiauton saa kätevästi ja turvallisesti hankittua?
Suomalainen autoala esitti keskiviikkoaamuna huolensa käytettyjen autojen ennätyksellisestä maahantuonnista. Tänä vuonna alan arvion mukaan Suomeen tuodaan tänä vuonna 60 000 käytettyä autoa ulkomailta.

Samaan aikaan finanssiryhmä LähiTapiola kertoi parhaat vinkkinsä auton hakua suunnitteleville kansalaisille.

Viime vuonna käytettyjä autoja tuotiin ulkomailta Suomeen ennätyksellinen määrä, noin 45 000 kappaletta. Autoja haettiin erityisesti Saksasta ja Ruotsista. Jälkimmäinen oli suomalaisten suosiossa etenkin kruunun alhaisen kurssin takia.

– Lisäksi tarjonta on ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Käytettyjä autoja on niin paljon, että voi valita jopa mieleisensä värin ja varusteet. Myös ajokilometrit ovat keskimäärin pienemmät Saksassa ja Ruotsissa, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen sanoo.


Niemisen mukaan ulkomailta autoa hakevan kannattaa muistaa neljä tärkeää seikkaa

1. Yksityiseltä vai autoliikkeestä?

– Jos mielessä on jokin tietty merkki, ovat merkkiliikkeet yhtä hyvä ostopaikka kuin netti, Nieminen sanoo.

Hän mainitsee nettipalveluista Saksassa toimivat sivustot autoscout24.de sekä mobile.de ja Ruotsissa blocket.se.

Esimerkiksi mobile.de-sivustolta löytyy käytettyjä autoja Saksan lisäksi lukuisista muista maista. Myös virolainen auto24.ee on suomalaisten suosiossa.

2. Miten voi tunnistaa huijausyrityksen?

– Saksassa auton kilometrilukemia väärennetään jonkin verran. Tarkista, vastaako auton kilometrilukema huoltokirjan merkintöjä. Tarkat kilometrit voi myös selvittää autoliikkeessä tai autokorjaamolla, Nieminen sanoo.

Viimeistään maksuvaiheessa on tärkeää varmistua siitä, että myyjä todella omistaa auton. Tämä käy vertaamalla rekisteriotteen ja myyjän ajokortin tietoja. Lisäksi kannattaa käydä läpi auton huoltokirja ja tarkistaa, että auton kunto vastaa ilmoituksessa olleita tietoja. Onko esimerkiksi auton kilometrilukema sama kuin huoltokirjassa?
3. Kuinka monta päivää kannattaa varata matkaan?

– Auton hakuun kannattaa varata pari arkipäivää.

Kun auton myyntipaperit ovat ostajalla, ensimmäiseksi pitää tehdä vientirekisteröinti-ilmoitus rekisteröintitoimistossa. Ilmoitusta vastaan saa vientikilvet, jotka ovat tyypillisesti voimassa 5-7 päivää.

– Rekisteröinti pitäisi onnistua yhden aamupäivän aikana, mutta toimiston aukioloajat kannattaa katsoa etukäteen.

Lisäksi auto tarvitsee vientiä varten liikennevakuutuksen. Liikennevakuutuksen voi saada suomalaiselta vakuutusyhtiöltä jo siinä vaiheessa, kun auto on tiedossa. Tosin Saksassa suomalaista liikennevakuutusta ei välttämättä hyväksytä vientirekisteröintiä varten. Siksi yleisempi tapa on ottaa muutaman päivän vakuutus lähtömaassa.
Jos auto ostetaan liikkeestä, se voi pyydettäessä huolehtia paperitöistä.

Liikennevakuutus ei korvaa omalle autolle mahdollisesti tapahtuvia vahinkoja, joten yleensä auton ostaja haluaa autolle myös kaskovakuutuksen. Se on käytännöllisintä ottaa tutusta kotimaisesta vakuutusyhtiöstä. Yleensä yhtiöt myöntävät kaskon voimaan kotimatkaa varten heti ostotapahtuman jälkeen. Selvitä, miten tämä hoituu omassa vakuutusyhtiössäsi, pankki- ja vakuutuspalveluja tarjoavan LähiTapiolan tiedotteessa vinkataan.

4. Mitä pitää tehdä Suomeen palattuaan?


Käytetyn auton tuojan pitää tehdä käyttöönottoilmoitus, ottaa liikennevakuutus, hankkia siirtolupa sekä tehdä autoveroilmoitus ja rekisteröinti.

Käyttöönottoilmoituksen voi tehdä joko sähköisesti verohallinnon verkkosivuilla tai laivalla tullessa Vuosaaren ja Turun satamassa.

Suomalainen liikennevakuutus on otettava viimeistään silloin, kun lähtömaassa tehty lyhytaikainen liikennevakuutus päättyy.

Saksalaisilla vientikilvillä saa yleensä ajaa maksimissaan viikon. Heti Suomeen saavuttua kannattaa hankkia väliaikainen tarrarekisterikilpi eli siirtolupa. Sen saa katsastusasemalta tai satamassa Tullin toimipisteistä. Siirtoluvalla voi ajaa niin kauan, että saa lopulliset rekisterikilvet.
Viiden päivän sisällä käyttöönottoilmoituksen antamisesta on tehtävä autoveroilmoitus. Se onnistuu verohallinnon sivuilla. Autoverotuspäätös tulee sähköisesti. Autovero on maksettava 15 päivän kuluessa päätöspäivästä.

Ajoneuvon käyttöoikeus käyttöönottoilmoituksella päättyy autoveron eräpäivänä. Sen jälkeen auto on rekisteröitävä katsastusasemalla. Ennen rekisteröintiä autolle on tehtävä rekisteröintikatsastus, joka onnistuu katsastusasemalla. Sen voi tehdä maahan saapumisen jälkeen ennen autoveroilmoituksen tekoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt