Tesla-buumi iski Norjaan: Sähköautoilla historiallinen markkinaosuus maaliskuussa – ”Aika mahtavaa” - Autot - Ilta-Sanomat

Tesla-buumi iski Norjaan: Sähköautoilla historiallinen markkinaosuus maaliskuussa – ”Aika mahtavaa”

Sähköautoja Teslan latausasemalla Gulsvikissa 17. maaliskuuta 2019.

Julkaistu: 3.4.2019 4:46

Vajaa kolmasosa kaikista viime kuussa myydyistä autoista oli Teslan eri malleja.

Lähes 60 prosenttia kaikista Norjassa maaliskuussa myydyistä autoista oli täyssähköautoja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyseessä on maailmanlaajuinen ennätys. Maa on asettanut tavoitteeksi, että kaikki uudet autot ovat nollapäästöisiä täyssähköautoja vuoteen 2025 mennessä.

Kootessaan sähköautojen myyntilukuja Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) laskee mukaan myös ladattavat hybridit.

Vuonna 2018 myytyjen täyssähköautojen markkinaosuus oli Norjassa ennätykselliset 31,2 prosenttia, enemmän kuin missään muussa maassa. Ostajat joutuivat odottamaan autojaan, sillä valmistajilla oli vaikeuksia vastata huimaan kysyntään.

Viime kuussa lukema nousi 58,4 prosenttiin Teslan Model 3:n siivittämänä – kaikkia Teslan malleja myytiin yhteensä 5 822 kappaletta, mikä on vajaa kolmasosa kaikkien uusien autojen markkinaosuudesta. Myös Audin e-tronin toimitukset pääsivät maaliskuussa vauhtiin.

”Kyse on veroista”

Vuonna 2018 Norjan myydyin auto oli Nissan Leaf. Vaikka luvut vaihtelevat kuukaudesta toiseen, Norjan sähköautoyhdistyksen (NEV) pääsihteeri Christina Bu uskoo, että vuoden 2019 kaikista myydyistä autoista jo puolet on täyssähköautoja.

– Olemme melko varmoja, että yllämme 50 prosentin markkinaosuuteen kokonaismyynnissä tänä vuonna. Ehkä jopa ylitämme sen, mikä on aika mahtavaa, Bu kommentoi.

Ympäristövaikutusten lisäksi sähköautojen ostajat nostavat esiin taloudellisen puolen.

– Rehellisesti sanoen ensisijaisesti kyse on veroista. Autovero on Norjassa erittäin korkea, mutta sähköautojen osalta se ei ole mitään, 54-vuotias lentäjä Glenn Jörgensen sanoo.

Yhdysvaltalainen Tesla palkkasi viime vuonna yli 360 työntekijää Norjassa. Henkilökunta yli kaksinkertaistui.

– Kasvamme niin nopeasti kuin se fyysisesti on mahdollista, jotta pystymme kohtaamaan huoltoon liittyvät asiat, yhtiön tiedottaja toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?