Vilkkaana käynyt vero- ja maksukeskustelu näkyy nyt tuoreimmissa rekisteröintiluvuissa – ja karusti näkyykin - Autot - Ilta-Sanomat

Vilkkaana käynyt vero- ja maksukeskustelu näkyy nyt tuoreimmissa rekisteröintiluvuissa – ja karusti näkyykin

Viime vuonna ensirekisteröintien määrä ylitti pitkästä aikaa 120 000 auton rajapyykin, mutta tänä vuonna kysyntä on ollut selvästi verkkaisempaa. Kyykähtäneisiin lukuihin on vaikuttanut muun muassa kuluttajien epävarmuutta lisännyt autoilun kustannusrakenteeseen liittynyt vilkas kansalaiskeskustelu.

Julkaistu: 1.4.2019 12:44

Maaliskuussa ensirekisteröitiin vaatimattomat 9 277 henkilöautoa. Kaikkiaan määrä jäi peräti 20,9 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuoden maaliskuussa.

Tällä hetkellä ensirekisteröitävät autot on pääosin tilattu viime syksyn ja alkutalven aikana, eli tänään julkistetuista maaliskuun rekisteröintiluvuista voi suoraan lukea myös kyseisenä ajankohtana velloneen autoilun maksu- ja veromuutoskeskustelun vaikutuksia.

Kaikkiaan luvut ovat karun puoleiset, sillä kuukausitasolla miinusta on melkein 21 prosenttia ja koko alkuvuosi mukaan otettunakin uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat nyt 15,4 prosenttia pakkasella. Samaan aikaan käytettyjä autoja on tuotu maahan ennätystahtia eikä liikennesuoritekaan ole taittunut laskuun.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan syystalven asiakastilausten notkahdus johtui lyhyesti sanottuna uuden päästöjen ja kulutuksen mittaustavan eli ns. WLTP-normin käyttöönotosta. Se piti sisällään muun muassa verotaulukoiden muutoksia sekä joidenkin automallien aika rajujakin hinnankorotuksia.

Vaikutusta oli Autoalan mukaan myös tasan vuoden vanhoilla vertailuluvuilla, jolloin ensirekisteröintien määrää lisäsi muun muassa tuolloin käytössä ollut romutuspalkkio – vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana kun ensirekisteröitiin yli 2 000 romutuspalkkiolla hankittua autoa.

Jos uusien henkilöautojen kauppa takkuaa, niin aivan ruusuisesti ei mene enää pakettiautokaupallakaan. Uusia pakettiautoja ensirekisteröitiin nimittäin maaliskuussa 1 380 kappaletta, mikä on 7,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden maaliskuun aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?