Henkilöautosta tehtiin 203 euron muutostöillä pakettiauto – jotain kuitenkin unohtui ja loppulaskuksi tuli kaikkiaan 116 000 euroa

Julkaistu:

Autovero
Alkujaan henkilöautona maahantuodun Toyota Land Cruiserin muuttamisella pakettiautoksi oli tarkoitus säästää autoveroa lähes 22 000 euron verran. Toisin kuitenkin kävi.
Kaikki alkoi, kun Toyotan omistaja, helsinkiläinen yritys, maksoi Land Cruiseristaan ensin 44 960 euroa. Kustannuksiin kuului myös reilun 200 euron hintainen muutostyö, jolla Toyota muuttui täysiverisestä henkilöautosta pienemmän autoveron kaksipaikkaiseksi pakettiautoksi.

Ensimmäinen määräaikaiskatsastus muutti kuitenkin kaiken. Katsastusmiehen mukaan alennetun autoveron edellytykset eivät täyttyneet, sillä myyjäliike oli 203,25 euron hintaista muutostyötä tehdessään jättänyt selkänojat pystyyn tavaratilan jakajaksi.

Omistaja ei kertomansa mukaan ollut koskaan käyttänyt selkänojia, eikä tavaratilassa hänen mukaansa kuljetettu ihmisiä. Myyjä ja ostaja olivat sopineet muutostyöstä, joka täyttää alemman veroluokan pakettiauton edellytykset.

Ostaja vaati kanteella Helsingin käräjäoikeudessa myyjäliikkeeltä vahingonkorvauksena Trafin kyseiselle autolle määräämää 21 774 euron autoveroa.
Myyjä kuitenkin kiisti vaatimuksen. Sen mielestä vahinko johtui joko omistajan omasta tai sitten katsastusinsinöörin toiminnasta. Myyjän näkemys oli, että ostaja itse oli vaatinut selkänojien pystyyn jättämistä tavaratilaan. Liike oli tarkistanut asian ennen muutostyötä katsastusasemalta ja saanut vastauksen, jonka mukaan niin voitiin menetellä. Auto rekisteröitiin kaksipaikkaisena.

Myyjän mukaan ensirekisteröinnin jälkeen omistaja oli itse nostanut tavaratilan selkänojat pystyyn ja laittanut istuintyynyt niiden eteen paikoilleen. Ostajalle oli ennen muutostyötä ilmoitettu, että istuintyynyt eivät saa olla paikoillaan. Sähköposti ilmoituksesta oli todisteena.
Myyjäliike kertoi oikeudessa, että samalla tavoin toisesta muutoskatsastetusta autosta oli annettu vain huomautus määräaikaiskatsastuksessa, mutta ajoneuvossa ei ollut istuintyynyjä.

Omistaja oli tehnyt Trafin veropäätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen. Se kuitenkin hylkäsi valituksen. Päätöstä perusteltiin selkänojien pystyasennolla ja istuintyynyillä.


Katsastuksessa autosta oli otettu valokuvat, joissa selkänojien asento näkyy ja istuintyynyillä on tavaraa. Trafin antaman ohjeistuksen mukaan selkänojat voidaan jättää tavaratilaan, mutta niiden pitää olla lukittuina eikä niitä saa nostaa pystyyn.

Käräjäoikeus hylkäsi kanteen. Perusteena oli paikoilleen asetetut istuintyynyt, joiden vuoksi auto ei ollut enää pakettiauto. Myyjäliike ei ollut käräjäoikeuden mukaan toiminut huolimattomasti.

Auton ostaja valitti käräjäoikeuden ratkaisusta edelleen Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeuden mukaan aihetta päätöksen muuttamiseen ei ollut.
Hovioikeus antoi ratkaisunsa runsas viikko sitten.

Istuintyynyistä tuli kallis lasku. Ostajan on autoveron lisäksi maksettava niin omat kuin myyjäliikkeen oikeudenkäyntikulut, jotka ovat runsaat 49 000 euroa.

Kun kaikki kulut lasketaan, tuli auton hinnaksi runsaat 116 000 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt