Katso oman kuntasi suosituin automalli – korsolainen Asko, 54, ajaa suomalaisten suosikilla: ”Ei ylimääräisiä nippeleitä”

rac

Julkaistu:

IS selvitti eri kuntien suosikkiautomallit. Asko Nilasto, 54, arvioi, että Toyota Corollan yksinkertaisuus ja luotettavuus iskee suomalaisiin autoilijoihin.
Tummansininen vuosimallia 2005 oleva Toyota Corolla seisoo yksin Vantaan Korsossa sijaitsevalla ulkoparkkipaikalla. Taivaalta sataa räntää. Kaukana ollaan palmuista ja Ferrareista.

Kolmen tonnin Corollaa räntäsade ja kolea ilma ei kuitenkaan hyydytä. Bensiinimoottori hurahtaa käyntiin tuttuun tapaan luotettavasti.

Stanssaaja, eli paperityöammattilainen Asko Nilasto, 54, omistaa Suomen suosituimman automallin. Aiempi kokemus Toyota Corollan vähävikaisuudesta ja luotettavuudesta sai hänet pysymään merkissä ja mallissa.

– Ensimmäinen kokemus tällaisesta Toyotasta oli niin hyvä, että oli pakko ostaa myös toinen samanlainen. Eipä tuota konepeltiä tarvitse kovinkaan usein availla.
  • Katso yllä olevalta videolta Nilaston mietteitä autostaan.
Nilasto osti Toyotan noin vuosi sitten, ja tällä hetkellä sen mittaristossa on 236 000 kilometriä. Hän itse on ajanut Corollalla noin seitsemän tuhatta kilometriä.

– Lukema on melko vähäinen, sillä yleensä näillä ajetaan aika paljonkin. Ostin tämän tuohon pihaan sen takia, että saadaan naapurit kateellisiksi, Nilasto naurahtaa.

Aiemmalla, vuosimallin 2006 Toyota Corollalla Nilasto ajoi noin 15 000 kilometriä vuodessa.


Mikä sitten tekee vuoden 2005 Toyota Corollasta niin suositun? Nilasto arvioi, että sen yksinkertaisuus ja luotettavuus iskee suomalaisiin autoilijoihin.

– Voi olla että tämä istuu monen suomalaisen käteen melko helposti. Nämä ovat yksinkertaisia perusvehkeitä, jotka sopivat suomalaisille. Ei ole ylimääräisiä nippeleitä ja nappuloita.

Nilasto sanoo, että jokainen Corollan kuskinpenkille istuva ajokortin omaava henkilö tietää välittömästi, että miten mikäkin toimii ja mistä mikäkin löytyy.

– Itse olen pienikokoinen kaveri, joten minulle tämä auto sopii kuin nyrkki silmään. Lisäksi varaosat ovat edullisia ja tätä on suhteellisen edullista korjata ja huoltaa.

Nilaston tummansininen farmarimallin Corolla on parhaillaan myynnissä. Mieliala on haikea, sillä hän kertoo ostaneensa auton sillä ajatuksella, että omistaisi sen hamaan loppuun asti.

Töiden yllättävän loppumisen vuoksi stanssaajan on kuitenkin pakko luopua menopelistään.

– Mielelläni tämän pitäisin, mutta vuokrakin on pakko maksaa.


Nilasto lupaa toimintavarmuutta ja luotettavuutta myös seuraavalle omistajalle. Auton entisestä omistajasta löytyy mielenkiintoista tietoa.

– Tämä on luotettava auto. Kyseinen yksilö on ollut ilmeisesti pastorilla aikaisemmin ja luulen, että tässä autossa ei ole koskaan aiemmin edes kiroiltu. Ennen kuin minä tämän ostin. Nyt on kyllä kiroiltu. Ja rukoiltukin. Emäntä aina rukoilee vieressä, että ”hiljempaa, hiljempaa”.

Onko vuosimallin 2005 Toyota Corollasta sitten jotain negatiivista sanottavaa?

– Ei. Ei ole mitään, Nilasto toteaa.


Näin tutkittiin

IS tutki automalleja Traficomin avoimesta datasta. Mukana olivat kaikki Manner-Suomen rekisterissä olevat henkilöautot (ajoneuvoluokka M1 tai M1G).

Mukaan laskettiin tarkka merkki, malli ja vuosimalli. Mikäli joku näistä tiedoista puuttui, kyseistä ajoneuvoa ei kelpuutettu mukaan tilastoon. Esimerkiksi Mercedes-Benz-merkkisiä autoja on rekisterissä paljon ilman tarkempaa mallitietoa.

Henkilöautoja on kaikkiaan Suomessa rekisterissä noin 2,7 miljoonaa kappaletta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt