Uusi tulos julki: Lähes joka viides suomalainen ilmoittaa aikovansa luopua omasta autosta

Julkaistu:

Tutkimustulos
Tuoreen Ilmastobarometrin mukaan omasta autosta luopuvia suomalaisia on mahdollisesti jopa jo satoja tuhansia.
Tiedot käyvät ilmi valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmän Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ilmastobarometri 2019 -tutkimuksella selvitettiin suomalaisten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja ilmastopolitiikasta vaalien alla. Lisäksi selvitettiin, miten näkemykset ovat muuttuneet vuodesta 2015.

Tuloksista merkittävimpiin kuuluu se, että kyselyn mukaan jopa jo vajaa viidennes suomalaisista aikoo luopua omasta autosta seuraavan viiden vuoden aikana ja siirtyä ”kestävien liikkumispalvelujen käyttäjäksi”. Kääntäen näin ei aio tehdä yli 80 prosenttia edustava osuus vastaajista, mutta omasta autosta luopuvia suomalaisia voi silti olla jopa sadoissa tuhansissa mitattava määrä.
Joka tapauksessa jo merkittävä osa eli 43 prosenttia oman auton käyttäjistä kertoo jo vähentäneensä autoilua ja lisänneensä samaista ns. kestävää liikkumista eli kävelyä, pyöräilyä ja/tai joukkoliikenteellä kulkemista.

Tulosten mukaan jopa kolmasosa suomalaisista on valmis uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen myynnin kieltämiseen vuonna 2030. Noin kolmasosa oman auton käyttäjistä aikoo myös hankkia seuraavaksi autokseen vähäpäästöiseksi laskettavan sähkö- tai kaasuauton.

Kolme neljäsosaa vastanneista pitää tärkeänä, että ”kunta luo asukkailleen mahdollisuuden ilmastoystävälliseen arkeen” käytännössä esimerkiksi asumisessa ja liikkumisessa.
Henkilöauto on tutkimuksen mukaan omassa käytössä yhä selvällä enemmistöllä eli 73 prosentilla suomalaisista.

Ilmastobarometrin vastaajista kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että niin sanottujen päästöttömien ja vähäpäästöisten autojen autoveroa pitäisi laskea ja suuripäästöisten ajoneuvojen vuosittaista ajoneuvoveroa puolestaan nostaa.

Ota kantaa

Aiotko luopua autostasi?

Ei ole mistä luopua... 7% Aion, pitkin hampain 3% Aion, ilolla 5% En todellakaan! 85%
Ääniä yhteensä 10387

Kaupunkilaiset ja hyvin toimeentulevat valmiimpia ”tehokkaisiin ilmastotoimiin”

Näkemykset kyselyssä jakaantuvat voimakkaasti asuinpaikan ja toimeentulon mukaan: pääkaupunkiseudulla ilmastotoimiin suhtaudutaan myönteisemmin kuin maaseudulla, ja ne taloudet, joilla on enemmän rahaa käytettävissään, ovat valmiimpia politiikkatoimiin ja myös tekemään itse enemmän ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ns. ”kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa” kannattavat erityisesti nuoret, korkeasti koulutetut ja naiset sekä vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat. Epäilevimmin näihin toimiin suhtautuvat perussuomalaisten ja keskustan äänestäjät.

Kyselytutkimuksen kansalaisten ilmastonäkemyksistä toteutti Kantar TNS valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmän tilauksesta.

Tutkimukseen osallistui 1013 iältään 15–74-vuotiasta vastaajaa eri puolilta Suomea lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Kantar TNS keräsi tutkimuksen aineiston Gallup Forum -vastaajapaneelissaan 1.–7.2.2019. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt