IS:n ensitestissä erikoinen sähköpulkka – ”ajettu nyt yli 3 000 kilometriä työmatka-ajoa”

Pyörätien mäen harjan takaa nousee esiin kirkkaanvärinen huomiolippu. Jaa, sieltähän tulee nojapyörä. Tai no, ei aivan...

Vilkut eivät ole Sledgossa pakolliset, mutta syytä ehkä olisi. Selkeä turvallisuusmiinus on sekin, että matala kevyen liikenteen sähköpulkka saattaa jäädä näyttävästä merkkilipusta huolimatta myös sopivassa kulmassa vaarallisesti näkymättömiin, esimerkiksi aidan tai pysäköidyn auton taakse.

17.3.2019 15:29

Muovisukkulan ohitettua tarkkailijan kasvoille jää hölmistynyt ilme – sehän ei ollutkaan ihan tavallinen nojapyörä ja sitäpaitsi... se liikkui moottorilla!

Suomalaisen Pintone Oy:n kehittämä Sledgo on laite, joka ei olisi voinut olla mahdollinen tieliikennekäytössä vielä muutama vuosi sitten.

Isokokoisen pulkan näköisen kaukalon takakulmiin on kiinnitetty pyörät, kaukaloon pieni istuin ja nokalle ohjaava pyörä. Kuljettajan jalat jäävät pyöreämuotoisen kuvun taakse piiloon, ja ohjaaminen tapahtuu tangosta kuten polkupyörässä, mutta ajaminen ei tapahdu polkimia pyörittämällä vaan sähköllä.

Rakenne on yksinkertainen. Lampaantalja lämmittää kuljettajaa kevättalven pakkasissa.

Oululaisen Pentti Airaksisen yrityksen nettisivut kertovat pitkästä urasta ”pelle pelottomana”. Nuoruusvuosilta on jäänyt kuvia itse tehdyistä pienikokoisista kulkupeleistä sekä kääpiöautoharrastuksesta ja esimerkiksi robotiikan parissa tehdystä elämänurasta on jäänyt takataskuun suunnitteluosaamista.

– Suunnittelusta ensimmäiseen koeajoon meni hieman yli kuukausi, ja siitä muutaman kuukauden päästä eteenpäin valmistuivat nämä kolme prototyyppiä, Airaksinen kertoo.

– Meidän on tarkoitus käynnistää sarjatuotanto Suomessa ja saada homma alkuun joukkorahoituskampanjalla. Siinä pyrimme keräämään 125 kiinnostunutta tilaajaa starttaamaan homman. Tietysti jos emme riittävää määrää saa kasaan niin sijoittajat saavat rahansa takaisin, Airaksinen sanoo.

Ensimmäisellä Sledgolla on ajettu nyt yli 3000 kilometriä työmatka-ajoa, 20 kilometriä päivässä. Kylmin ajokeli on ollut 33 pakkasastetta, lämpimin hieman alle plus 30 celciusta kesällä, yhtenä suunnittelijana toiminut Samuel Kuosmanen kertoo.

Pulkkamaisen Sledgon ohjaustanko muistuttaa polkupyörää.

– Eikä pakkaskeli ole ongelma kun pukeutuu kuten ulkoillessa kuuluu. Kevyen akun voi nostaa vaikka työpäivän ajaksi sisään joten sekään ei pääse jäätymään vaikka laite olisi kylmässä parkissa. Akkupaketin lepojännite on 52 volttia, ja se on Panasonicin tekemä – itse asiassa täsmälleen samaa tavaraa mitä Tesla käytti vielä jokin aikaa sitten. Tehoa prototyypin moottorissa on 800 wattia, mutta tuotantolaitteeseen maksimiteho nostetaan 1kW:n lukemiin.

Latausajaksi tyhjästä täyteen Airaksinen ja Kuosmanen lupaavat normaalista seinäsähköstä ja tavallisella rauhallisella laturilla nelisen tuntia, jolla normaalikokoinen aikuinen mies ajaa 40 kilometrin matkan.

Täyteen lastattuna tai hyvin raskaissa olosuhteissa laite kulkee yhdellä akullisella yli 30 kilometriä ja kevyen kuskin alla voidaan päästä jopa 50 kilometrin lukemiin. Kantavuus on 200 kilogrammaa, eli laite kuljettaa tarvittaessa kaksi aikuista.

Levyjarrut kuin kilpa-autossa. Nastarenkaat tuovat talviajon turvallisuuteen huomattavan parannuksen.

– Ja yhdellä eurolla ajaa kolmesataa kilometriä, Airaksinen kertoo käyttökustannuksiksi.

Ajossa Sledgo on hauska laite. Hiekoitussepelin rummutus renkaissa tosin kaikuu muovialustan ja kuorien kautta, mutta toisaalta ajomelu ei poikkea juuri polkupyörästä. Kahvaa kääntämällä se kiihtyy ripeästi huippunopeuteen ja pitää vauhdin mukavasti jopa ylämäessä.

Ohjaus on nopea ja laitteen saa kääntymään lähes paikallaan ympäri. Silti ohjauksessa on pieni ripaus sellaista tuntumaa, että äkkinäisellä ohjausliikkeellä sen saattaisi saada kumoonkin. Airaksinen rauhoittelee kuitenkin.

– Tuotantolaitteen kaukaloa lasketaan alaspäin, jolloin painopistekin putoaa. Sitä paitsi jos tämä meinaa mennä ympäri, niin hanskat kädessä voi ottaa sen verran maasta tukea ettei kaadu.

Sledgon tekniset tiedot

Runko: Semi-monokokki

Moottori: Sähkö 1000 W

Polkuavusteisuus: Ei tarvita

Vaihteet: Ei

Huippunopeus: 25 km/h

Akku: 48 V / 14.5 +Ah; Irroitettava (lisävarusteena 17.5 ja 20Ah ja paikka toiselle lisäakulle)

Ajomatka: yli 40 km (yhdellä perusakulla, lisäakuilla yli 100 km)

Maksimi mäennousukyky: 8 astetta, riippuen kuormasta

Laturi: 48 V / 4 A (peruslaturi) (lisävarusteena pikalaturi)

Latausaika: 4 h tyhjästä (peruslaturilla)

Paino ilman akkua: 34 kg

Paino akun kanssa: 38 kg

Maksimi kantokyky: 200kg (100kg/henkilö)

Kantokyky/paino-suhde: 6:1

Matkustajia enintään: Ajaja + aikuinen matkustaja tai 2 lasta, lisäksi peräkärryssä 2 lasta

Ajajan pituus: 120-200 cm

Laitteen koko: 1,9 x 0,8 x 0,7 m

Akseliväli: 1,4 m

Kääntösäde: 1,8 m

Materiaali: Muovikori ja teräsputkirunko

Mittaristonäyttö: LCD (mm. nopeus ja matka)

Renkaat: Taka 3.00-10.00, Etu 3.00-4.00

Jarrut: Levyjarrut

Vetotapa: Hammashihna

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?