Routavauriot rikkovat nyt autoja – tienpitäjä voikin välttyä korvausten maksamiselta - Autot - Ilta-Sanomat

Routavauriot rikkovat nyt autoja – tienpitäjä voikin välttyä korvausten maksamiselta

Routavaurio Sipoossa. Kuva on maaliskuulta 2018.

Julkaistu: 13.3.2019 10:59

Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudesta esimerkiksi kertomalla routavaurioista liikennemerkillä.

Näin muistuttaa Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen autoilijoita, jotka esimerkiksi rikkoutuneen renkaan tai vanteen takia ovat hakemassa vahingonkorvauksia.

Muistutus on ajankohtainen, sillä Suomen tiestössä on nyt runsaasti routavaurioita.

Autoliiton mukaan ilmojen lauhtumisen myötä tiet ovat täynnä teräväreunaisia routakuoppia ja halkeamia, jotka aiheuttavat helposti rengas- ja vannevaurioita sekä rikkovat iskunvaimentimia ja tukivarsia.

Teräväreunaiset kuopat tiessä voivat puhkaista renkaan kesken matkanteon.

Vaikka tienpitäjä, käytännössä pääsääntöisesti valtio tai kunta, vastaa korjauskustannuksista, ei asia ole aivan yksiselitteinen.

– Mahdolliseen vahingonkorvausvelvollisuuteen vaikuttaa tapauskohtaisesti se, voidaanko vahingon katsoa aiheutuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä. Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudesta esimerkiksi kertomalla routavaurioista liikennemerkillä, Autoliiton toimitusjohtaja Nieminen muistuttaa.

 Huonokuntoiset tiet ovat myös iso liikenneturvallisuusriski.

– Usein huonokuntoisen tien ongelma hoidetaan myös alentamalla nopeusrajoitusta. Se on helppoa ja tienpitäjälle halpaa, mutta tienkäyttäjien kannalta täysin väärä tapa. Kyllä meidän pitää huolehtia, että tiet pysyvät niille suunnitellulla nopeudella ajettavassa kunnossa.

Tiestön korjausvelka kasvaa vuosi vuodelta. Liikenneverkon rahoitusta pohtinut parlamentaarinen työryhmä päätyi vuosi sitten julkaistussa loppuraportissa yksimielisesti vaatimaan liikenneverkon rahoitustason nostoa. Nykyinen hallitus sai muutaman viime vuoden aikana korjausvelan kasvun pysähtymään. Tälle vuodelle perustienpidon rahoitusta kuitenkin laskettiin 200 miljoonalla euroa.

Niemisen mukaan tiestön kunnon heikkenemisellä on suuria seurausvaikutuksia.

– Tiestön rapistuminen aiheuttaa autojen rikkoutumisten lisäksi valtavia kustannuksia kansantaloudelle muun muassa pidentyneinä matka-aikoina. Samaan aikaan kun esimerkiksi rekkojen maksimipainoja ja -mittoja nostetaan, meillä on enemmän painorajoitettuja siltoja kuin koskaan.

Jos auto rikkoutuu routakuoppaan ajon seurauksena, on vahingosta syytä ilmoittaa heti eteenpäin.

Mikäli tienpinnasta johtuva vaurio tapahtuu maantiellä, jossa ELY-keskukset vastaavat tien kunnosta, autoilijan kannattaa olla heti yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan (puh. 0200 2100).

Jos vaurio sattuu kunnan tai kaupungin katuverkolla, korvausvaatimus esitetään kunnalle tai kaupungille. Jos vauriot ovat suuria tai vahingosta aiheutuu henkilövahinkoja, pitää siitä ilmoittaa myös poliisille.

– Routakuopista, tien puutteellisesta kunnossapidosta ja muista liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjaan, vaikka auto ei olisikaan vaurioitunut, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen neuvoo.

ELY-keskuksen ohjeet korvaushakemuksen täyttämiseen ja tarvittaviin liitteisiin löytyvät ELY-keskuksen verkkosivuilta.

– Olennaista on vahinkopaikan ja aiheutuneiden vaurioiden kuvaaminen mahdollisimman huolellisesti heti vahingon satuttua. Myös tapahtumapaikan sijainti ja kellonaika on syytä kirjata ylös. Mikäli tapauksella on silminnäkijöitä, kannattaa heiltä pyytää lausunnot ja yhteystiedot, Pasi Nieminen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?