Näin autovero voitaisiin poistaa – ”vaiheittain seuraavien 5–6 vuoden aikana”, katso grammarajat

rac

Julkaistu:

liikenteen päästöt
Autoalan suunnitelmissa Suomessa liikkuisi vuoteen 2030 mennessä jopa 580 000 sähköllä ladattavissa olevaa autoa.
Autoalan eilen julkistetussa tiekartassa esitetään päätöksentekijöille laskelmiin perustuvaa tietoa siitä, miten liikenteen päästövähennyksiin saadaan vauhtia.

Käyttövoimakartassa esitetään kaksi polkua jotka ovat perusennuste sekä ”autoalan tiekartaksi” nimetty, alan omassa ilmastostrategiassa esitettyihin toimenpiteisiin ja niiden toteuttamiseen nojaava vaihtoehtoennuste.

Vaihtoehdoista jälkimmäinen eroaa perusennusteesta siinä, että siinä autovero poistuisi autoalan mukaan vaiheittain seuraavan 5–6 vuoden aikana.Jos kuva ei näy yllä, voit katsoa sen tästä.

Veron poisto nopeuttaisi maamme autokannan kiertoa siten, että autoja ensirekisteröitäisiin vuosittain noin 175 000 kappaletta, mikä lisäisi selvästi uusien autojen osuutta autokannasta ja liikennesuoritteesta.

Lisäksi autoalan tiekartassa on kuvattuna erillinen työsuhdeautojen hankintakannuste, jossa työsuhdeauton laskennalliseen verotusarvoa alennettaisiin vähäpäästöisillä autoilla. Täyssähköautoilla ja hybrideillä, joiden käytönaikaiset hiilidioksidipäästöt ovat alle 20 g/km, verotusarvoa alennettaisiin 75 prosenttia.
Verotusarvon alennus pienenisi työsuhdeautoilla tästä ylöspäin yhden prosentin jokaista hiilidioksidigrammaa kohti, jolloin yli 95 g/km päästötason autot eivät olisi enää alennuksen piirissä.

Hankintakannuste olisi puolestaan voimassa täysimääräisen vuosina 2020–2023 ja se poistettaisiin vaiheittain vuosina 2024-2027.

Hankintakannusteen seurauksena ensirekisteröintien käyttövoimajakaumassa täyssähköautojen ja lataushybridien ensirekisteröintiosuus on perusennustetta suurempi.

Jutun yhteydessä olevalla videolla liikenteen vaikuttajat ja asiantuntijat sekä valtakunnantason poliitikot keskustelevat autoilun ja ilmaston suhteesta – miten esimerkiksi auto- ja ajoneuvoveroja pitäisi muuttaa ja missä tahdissa?

Ota kantaa

Kannatatko autoveron vaiheittaista poistamista?

Kyllä 58% En 27% Vaikea sanoa 15%
Ääniä yhteensä 13934

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt