Autoalan vaalipaneelissa väännettiin muun muassa polttomoottoreiden kieltämisestä – ja keskusteltiin auto- ja ajoneuvoveroista

Julkaistu:

rac
Eduskuntavaalit 2019
Kevään 2019 vaaleissa valittava eduskunta joutuu tekemään päätöksiä sekä liikenteen verotuksen että myös muiden ilmastoratkaisujen osalta.
Liikenteen hiilidioksidipäästötavoitteet yhdistettynä Suomen eurooppalaisittain vanhaan autokantaan on haaste, johon odotetaan poliitikoilta ratkaisua.
  • Suora lähetys on päättynyt. Käydyt keskustelut ovat nähtävissä kokonaisuudessaan yllä olevan videolinkin kautta.
Mutta mitä esimerkiksi auto- ja ajoneuvoveroille pitäisi tehdä ja millä tahdilla? Entä miten hurjiin päästötavoitteisiin päästään ja kuinka nopeasti?
Muun muassa näihin kysymyksiin otettiin kantaa Helsingissä järjestetyssä Autoilu ja ilmasto -tilaisuudessa, jossa käytiin paikoin kipakkaakin keskustelua ilmaston ja liikenteen suhteesta.

Tiukan keskustelun lomassa kuultiin niin kuittailuja taksin käytöstä kuin eri verojen päästöohjaavuuksistakin, minkä lisäksi moderaattorina toiminut auto- ja liikennetoimittaja Arttu Toivonen joutui oikaisemaan muun muassa panelistien käsityksiä polttomoottoreiden valmistuksen lopettamisesta.
Ensimmäisenä keskustelivat ympäristön ja liikenteen asiantuntijat, jolloin ääneen pääsivät Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa, Autoliiton puheenjohtaja ja Tekniikan Maailman entinen päätoimittaja Martti Merilinna, Sitran Ilmastoratkaisut-tiimin johtava asiantuntija Saara Tamminen sekä Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sekä WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Tämän perään haastettiin puolestaan valtakunnantason päättäjiä läpi puoluekentän.

Mukana keskustelussa olivat tässä kohtaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka, vihreiden kansanedustaja Touko Aalto sekä perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.
Kaikille avoimen keskustelutilaisuuden järjestivät Autoalan Keskusliitto ry, Autotuojat ja -teollisuus ry, Autoliitto ry sekä Auto- ja liikennetoimittajat ry.

Ota kantaa

Tuleeko ilmasto ottaa huomioon autoilun verotusta mahdollisesti muutettaessa?

Isosti 13% Jonkin verran 35% Ei millään tapaa 49% En osaa sanoa 3%
Ääniä yhteensä 8612

Autoilu ja ilmasto -paneelin aikataulu

Sanomatalo, Helsinki, 13.3.2019:

8:30 Avauspuheenvuorot

8:35 Asiantuntijapaneeli

9:10 Päättäjäpaneeli

9:45 Loppupuheenvuorot

9:50 Tilaisuus päättyy

Voit katsoa paneelin tämän artikkelin ylle avautuvassa videoruudussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt