Teslojen hinnat romahtivat viikonloppuna – hintalapusta suli kerralla kymmeniä tuhansia euroja, omistajille valtavia tappioita

Perjantaina julkistetut hinnanalennukset koskevat kaikkia Teslan malleja myös Suomessa. Edullisimmissa versioissa kysymys on tonneista, kalleimmissa 40 000-80 000 eurosta.

4.3.2019 11:31

Mitäpä sanoisit, jos pihassasi olisi vielä viime perjantaina ollut se pari vuotta vanha arvoauto, jota yrität myydä käytettynä mielestäsi ihan järkihintaan eli vähintäänkin nyt uutta reilusti halvemmalla.

Mutta sitten tapahtuu jotain aivan kummallista.

Twitter-eetteriin ilmaantuu yksi Elon Muskin lähettämä viesti, jonka myötä samanlaisen auton hinta uutena tippuu vaivaisessa yhdessä yössä niin rajusti, että tuo käytetty vaihdokkisi on tänään maanantaina pyyntihinnaltaan jo kymppitonneja kalliimpi kuin uusi!

Kyseinen tilanne on tällä hetkellä täyttä totta myös Suomessa.

Kysymys on siis Teslan S- ja X-malleista, joiden tehdashinnat ovat alentuneet viikonlopun aikana roimasti, äärimmillään vertailupäivämäärästä riippuen jopa noin 50 000-80 000 eurolla (ks. faktalaatikko alla).

Teslan toistaiseksi halvimman eli alkaen-mallisen Model 3:n hinnasta lähti perjantaisen muutoksen myötä kolmisen tuhatta euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa tasan 59 683 euron uutta hintalappua.

Ainutlaatuinen hintamuutos, virallisesti taustalla kivijalkaliikkeistä luopuminen

Näin rajua hinnanmuutosta – jota ei siis voi verrata normaaliin uuden auton arvontiputukseen oikein millään mittapuulla – voi kuvailla autokaupassa lähes ainutlaatuiseksi ja samalla myös teslamaisen shokeeraavaksi.

Todellisuudessa raju hintaliike on tarkoituksellinen mediatapahtuma, jolla valmistaja haluaa saada kaupankäyntiinsä uutta puhtia.

Uuden tai käytetyn ”paremman pään” Teslan viime viikkoina kaupasta itselleen hakenutta harmittanee nyt enemmän kuin vain hieman. Normaalin auton arvontiputuksen ohella takkiin on nimittäin tullut pahimmillaan kymmeniä tuhansia euroja ekstraa. Erityisen paha tilanne on tiukaksi vedetyllä osamaksulla ostaneilla mikäli auton jäännösarvoa ei ole etukäteen taattu.

Virallinen selitys koko mallistoa koskevalle hintojen laskemiselle on niin sanotuista lasipalatseista eli myymälöistä luopuminen, josta saatu säästö käytetään Teslan esittämän väitteen mukaan kokonaisuudessaan hinnanalennuksiin.

Jatkossa tuliterän Teslan voi ostaa vain verkosta, eli perinteistä merkkimyymälää koeajoineen ja luukkujenavailuineen ei ole tarjolla sen paremmin renkaanpotkijoille kuin tosiostajillekaan.

Nettiautossa ja Oikotiellä kummallinen tilanne – tarjolla toistakymmentä uutta kalliimpaa käytettyä

Aivan kaikkia käytettyjen teho-Teslojen myyjiä tieto hinnanalennuksista ei liene vielä saavuttanut, sillä netin myyntipalstoilta voi tälläkin hetkellä bongata helposti toistakymmentä käytettyä Teslaa jotka ovat pyyntihinnaltaan jopa reilusti kalliimpia kuin vastaavat uudet.

Mainitunlaisen auton myyjän tai omistajan kannalta tehtävissä ei ole juuri mitään, sillä yksikään järkevä käytetyn ostaja ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä maksa vanhasta käytetystä autosta enempää kuin uudesta vastaavasta.

Tai jos maksaa, niin kyseessä on – no, jos ei nyt suoranainen huijaus, niin ainakin käytännössä huijatuksi tuleminen.

Pahiten kalleimpien Teslojen hintaromahdusten voi arvioida iskevän autonsa ns. pätkällä eli osamaksuvelalla ostaneisiin sekä ulkomailta teho-Tesloja pelkkää jälleenmyyntiä varten tuoneisiin, käytännössä siis tiettyihin käytettyihin erikoistuneisiin arvoautokauppiaisiin.

Selvää Teslan hintamuutoksissa lienee sekin, että omia kalliimman pään sähköautojaan kuluttajamarkkinoille parhaillaan tuovat merkit kuten vaikkapa Audi ja Mercedes-Benz ovat nyt aivan uusien hintapohdintojen edessä.

Ei siis liene aivan liioiteltua arvella, että pahimmillaan yksittäisten autonhaltijoiden Tesla-tappiot voivat olla omistajan maksukyvystä ja myyntipakosta riippuen jopa valtavia. Nähtäväksi myös jää, saavatko kovat hintamuutokset erityisesti autoliikkeet vieroksumaan Teslaa myös vaihtoautona.

Ääriesimerkki, eli näin rajusti uuden teho-Teslan hinta on laskenut vajaassa parissa vuodessa

Uuden Tesla Model S P100D:n autoverollinen hinta kaikilla lisävarusteilla 23.4.2017yht. 200 220 euroa (sis. alv)

Vastaava malli eli Tesla Model S Ludicrous Performance lähimmin samoin varustein 1.3.2019 alkaen yht. 119 512 euroa (sis. alv)

Lähde: Kuvakaappaus Teslan Suomen hinnastosta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?