Uutuuskirja väittää poliisin mitanneen ylinopeuksia väärin vuosikausia – kokenut poliisi vahvistaa: ”Tuon ajan tutkia ei olisi pitänyt käyttää siten” - Autot - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja väittää poliisin mitanneen ylinopeuksia väärin vuosikausia – kokenut poliisi vahvistaa: ”Tuon ajan tutkia ei olisi pitänyt käyttää siten”

Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksessä toimiva Sven-Olof Hassel ottaa kantaa Olavi Lempisen uutuuskirjan väitteisiin poliisin tutkista.

Poliisin tutkan näyttö vuodelta 2000 Virolahdelta.­

1.3.2019 16:18

Eläkkeelle jäänyt ylikomisario Olavi Lempinen väittää uudessa kirjassaan Poliisin pimeä puoli poliisin käyttäneen mahdollisesti virheellisiä mittaustuloksia antavia nopeustutkia useiden vuosien ajan. Tällaisia tutkia oli käytössä vuodesta 1987 aina vuoteen 2000 saakka. Asiasta kertoi ensin Apu. Arviota siitä, kuinka monelle sakkoja ehdittiin kirjata mahdollisesti väärin perustein ei ole.

Kirjan tekijä Lempinen kertoi MTV:lle, että saattoi olla niin, että vastaantuleva auto ajoi todellisuudessa 50 kilometrin tuntinopeutta, mutta tutka laski auton nopeudeksi 70 kilometrin tuntivauhdin. Virhe lisäsi Lempisen mukaan poliisiauton ja vastaantulevan auton välisen nopeuserotuksen kaksinkertaisena mittaustulokseen.

Ilta-Sanomat kysyi Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksen asiantuntijalta näkemystä tutkien käytöstä. Yhdistys vaalii vuonna 2013 lakkautetun Liikkuvan poliisin perinnettä.

– Varsinaisesti itse en törmännyt siihen työssäni, että tutkat olisivat näyttäneet väärin. Arvostelin kyllä itsekin työssäni sitä, että tutkaa käytettiin nopeuden mittaamiseen silloinkin, kun poliisin auto oli liikkeessä. Esimerkiksi Ruotsissa tällainen tutkan käyttö oli kiellettyä, Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksessä toimiva evp ylikomisario Sven-Olof Hassel kertoo.

Hän toimi poliisina vuosina 1958–1996. Hän oli muun muassa Liikkuvan poliisin Länsi-Suomen päällikkö. Lisäksi hän on työskennellyt asiantuntijana liikenneturvallisuusprojekteissa ulkomailla noin 20 maassa. Hassel on edelleen mukana EU:n Eastern Partnership -projektissa.

Hassel ei ole vielä tutustunut kirjaan. Hän oli usein yhteydessä ruotsalaisiin kollegoihin ja tutka-asia oli esillä yhteisissä tapaamisissa.

– Toin usein esiin se, että Ruotsissa toimitaan toisin. Tuon ajan tutkia ei mielestäni olisi pitänyt käyttää siten, että nopeutta mitataan liikkuvasta autosta, hän kertoo.

Hassel kertoo välittäneensä aikanaan huolensa tutkista myös sisäministeriön poliisiosastolle.

Nykyään poliisin käyttämät tutkat ovat Hasselin mukaan luotettavia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?