Uudet pykälät räjäyttivät ajokieltojen määrät moninkertaisiksi – kaksi pääkohdetta erottuu nyt joukosta - Autot - Ilta-Sanomat

Uudet pykälät räjäyttivät ajokieltojen määrät moninkertaisiksi – kaksi pääkohdetta erottuu nyt joukosta

Katsastuksen uudet arvosteluperusteet tulivat voimaan toukokuussa 2018. Tuoreet tilastot paljastavat, miten tiukentuneet säännöt näkyvät nyt ajokielto- ja hylkäysmäärissä.

Muun muassa alle 1,6 millimetrin urasyvyys aiheuttaa tätä nykyä ajoneuvon määräämisen ajokieltoon. Sama tapahtuu myös jarrunesteen vuototapauksissa sekä silloin, kun jarrut joko puoltavat liikaa tai ovat tehottomia suhteessa uusiin, aiemmasta kiristyneisiin määräyksiin.­

26.2.2019 6:46

Viime toukokuun lopussa käyttöön otetut katsastuksen uudet arvosteluperusteet eivät tuoreimpien tilastojen valossa näy juurikaan hylättyjen katsastuspäätösten määrässä.

Eri vikakohteiden perusteella ajoneuvoille annetuissa ajokielloissa kasvu on sen sijaan ollut suurta, ellei suorastaan räjähdysmäistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun Suomen katsastustoimipaikoilla havaittiin aikavälillä toukokuu/2018-joulukuu/2018 yhteensä noin 15 600 ajokieltoon johtanutta vikaa, löytyi vastaavana ajankohtana vuotta aikaisemmin tästä karkeasti vain neljäsosa eli noin 4 000 ajokieltoon johtanutta tapausta.

Tilastoista voi lukea, että ajokieltojen määrä kasvoi erityisesti pääkohteissa jarrujärjestelmät sekä akselistot, pyörät ja jousitus.

Tarkemmalla tasolla kyseisiä ajokieltoja langetettiin aiempaa enemmän erityisesti renkaiden urasyvyyden sekä seisontajarrun eli kansankielellä niin sanotun käsijarrun kunnon takia.

– Määräaikaiskatsastuksella on tarkoitus löytää liikenneturvallisuuden kannalta olennaiset viat ja puutteet autosta. Katsastuksen arvosteluperusteisin tehdyt muutokset tulevat suurimmaksi osin suoraan katsastusdirektiivistä, Traficomin erityisasiantuntija Teemu Toivanen perustelee asiaa.

– Renkaiden ja jarrujen kunto on suoraan liikenneturvallisuuteen vaikuttava asia, mihin jokaisen autoilijan tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi renkaiden kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti, Toivanen neuvoo vielä kansalaisia.

Uusi Traficom -virasto muodostui Trafin ja Viestintäviraston sekä Liikenneviraston tiettyjen toimintojen yhdistyttyä 1. tammikuuta 2019.

Tätä ajokielto tarkoittaa

Katsastuksessa hylätty ajoneuvo voidaan määrätä myös ajokieltoon – kun vika tai puute ”aiheuttaa välitöntä vaaraa liikenteessä tai merkittävää haittaa ympäristölle”.

Hylättyä ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä ennen kuin se on korjattu ja läpäissyt hyväksytysti uuden katsastuksen.

Katsastustoimipaikka antaa todistuksen, jossa mainitaan miten ja mihin asiakkaan osoittamaan paikkaan ajoneuvo voidaan kuljettaa korjattavaksi. Todistus on määräaikainen.

Ajokieltoon määrätty ajoneuvo on korjattava ja esitettävä kuukauden sisällä jälkitarkastukseen. Katsastaja poistaa ajokiellon hyväksytyn jälkitarkastuksen yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?