Pysähtyykö autokauppa taas? Yle: Pääosa puolueista kannattaa autoveron muutoksia - Autot - Ilta-Sanomat

Pysähtyykö autokauppa taas? Yle: Pääosa puolueista kannattaa autoveron muutoksia

Eduskuntavaalien lähestyessä eri puolueiden ulostulot liikenteen ja autoilun verotuksesta täsmentyvät. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että autoilun verotuksen muutoksiin on taas poliittista halua.

Autoilun verotuksen muutoksiin näyttäisi olevan taas poliittista halua.

22.2.2019 9:10

Mikäli Yleisradion puolueille tekemän ilmastokyselyn tuloksiin on uskomista, voi seuraavalla hallituskaudella luvassa olla taas muutoksia autoilun eri veroihin. Muutokset koskisivat niin kertaluonteista autoveroa kuin vuosittain perittävää ajoneuvoveroakin.

Yle kysyi puolueiden kantaa siihen, tulisiko auto- ja ajoneuvoveron päästöporrastusta jyrkentää rajusti nykyisestä. Enemmistö puolueista olisi valmiita rukkaamaan päästöporrastusta selvästi. Sen sijaan polttoaineverojen korottaminen ei saa kannatusta muilta kuin vihreiltä ja vasemmistoliitolta.

Tulevaisuudessa siintävän veromuutoksen vastustajiin lukeutuvat puolueista ainoastaan keskusta, perussuomalaiset ja siniset – juuri ne puolueet, joiden kannatuslukujen kehittyminen on ollut viime aikoina vähemmän mairittelevaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön raportin mukaan auto- ja ajoneuvoveron päästöperustaista verotusta tulisi muuttaa niin, että pienipäästöisten autojen ostaminen ja niillä ajaminen halpenisivat. Vastaavasti paljon polttoainetta kuluttavien, suuripäästöisten autojen ostaminen ja käyttäminen kallistuisi selvästi nykyisestä.

Epävarmuus tulevasta autoverojen suhteen jatkuu siis koko kevään siihen saakka, kunnes uusi hallitus on muodostettu ja sen linjaukset valmiita mahdollisesti toteutettaviksi. Sillä välin autokaupalla on jälleen edessään vaikeahko kausi, sillä monet odottavat jo nyt uuden auton hankinnassaan selkeämpää tulevaisuutta. Päätökset ostosta tehdään usein vasta sitten, kun tilanne selkiytyy.

Viimeksi Suomen tempoileva autoveropolitiikka aiheutti harmaita hiuksia autokaupalle syksyllä, kun uusi WLTP-kulutusmittaustapa otettiin aivan eturintamassa käyttöön Suomessa. Mittausmuutoksen piti olla kokonaisuutena veroneutraali, mutta niin ei käynyt. Autoverokäyriä rukattiin jo joulukuun alussa uusiksi, jotta tilanne saatiin normalisoitua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?