Kuin päivä ja yö – kaksi hyvin erilaista autoa ehdolla monen arvopalkinnon pokkaajiksi

Julkaistu:

PALKINNOT
World Car of The Year 2019 -palkinnoista kilpailevista autoista erottuu erityisesti kaksi.
Arvostetun World Car of the Year -kilpailun pääsarjassa on mukana kaikkiaan kymmenen finalistia. Niistä erottuvat erityisesti kaksi, Suzuki Jimny ja Jaguar I-Pace.

Ne ovat päässeet finalisteiksi nimittäin myös kahdessa muussa sarjassa, ja eroavat toisistaan samalla kuin yö ja päivä. Siinä missä Jimny luottaa yksinkertaiseen ja perinteiseen tekniikkaan sekä suoraviivaiseen muotoiluun, on I-Pace uuden ajan auto, jossa viimeisimmät teknologiat yhdistyvät sulaviin linjoihin.

Molemmissa lähestymistavoissa on omat vahvuutensa, eikä myöskään autojen hankintahintojen eroavuuksia sovi unohtaa.

Simppeli Jimny

Pääsarjan lisäksi veijarimaisen olemuksen umpiperinteinen maastoauto Suzuki Jimny on ehdolla myös World Urban Car 2019 -sarjassa sekä World Car Design of The Year -sarjassa.

Kansainvälisesti merkittävät saavutukset herättävät Jimnyn kohdalla hieman ristiriitaisia ja huvittuneita tunteita. Ehdokkuus kaupunkiautosarjassa yllättää, sillä Jimny on ennen kaikkea suunniteltu maastoajoa varten, eikä niinkään kaupunkiautoksi – poistamatta mitään silti Jimnyn eittämättömistä avuista.

Saman voi todeta Jimnyn ehdokkuudesta muotoilusarjassa, sillä ensisilmäyksellä auto vaikuttaa hyvin laatikkomaiselta, lähes viivoittimella piirretyltä. Jimnyn muotoilullinen karisma piileekin auton sympaattisessa yleisolemuksessa, jossa on jotakin hyvin rehellistä – ja sitä tavataan nykyautoissa usein liian vähän.

Suorituskykyinen ekoauto I-Pace

Jimnyn tavoin myös Jaguarin ensimmäinen täyssähköauto I-Pace on pääsarjan lisäksi mukana kahdessa muussa. Ne ovat World Green Car 2019 -sarja sekä World Car Design of The Year 2019 -sarja. Jälkimmäisessä edullinen ja kursailematon Suzuki Jimny sekä eksklusiivinen ja hienostunut I-Pace kilpailevat siis samasta palkinnosta.
I-Pacen ehdokkuus ekoautosarjassa ei ole yllätys, sillä autoteollisuus alkaa vihdoin huomioida kunnon palkinnoin myös merkittävät uutuudet päästöjä vähentävistä vaihtoehdoista.

Jaguarin sähköautoluomus eroaa merkin aiemmasta tuotannosta muodoiltaan selkeästi, ja se jakaa varmasti mielipiteitä. Samalla kuitenkin se edustaa ennen kaikkea uutta aikaa.

I-Pace ei tule pääsemään kisassa helpolla, sillä vastassa ovat kovat kilpailijat niin Audilta, Hondalta, Hyundailta kuin Kialtakin. Näistä esimerkiksi Kia tuo vielä tämän vuoden aikana Suomeenkin e-Niro-täyssähköauton, jonka toimintamatka on kilpailukykyinen, mutta hinta karkeasti vain puolet suorituskykyisen I-Pacen hankintahinnasta.

Kilpailun voittajat eri sarjoissa julkistetaan huhtikuun 17. päivänä New Yorkin autonäyttelyssä. Ilmeisten seikkojen lisäksi yksi asia erottaa kolme ehdokkuutta napanneet Suzuki Jimnyn ja Jaguar I-Pacen toisistaan: vain I-Pace on edennyt myös Euroopassa Car of The Year -kisan seitsemän automallin finaaliin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt