Auto käytettynä Ruotsista? Expressen: 10 automallia, joiden ostamista käytettynä kannattaa miettiä - Autot - Ilta-Sanomat

Lehti listasi: 10 automallia, joiden ostamista Ruotsista käytettynä kannattaa miettiä uudestaan

Ruotsalainen Expressen varoittaa kymmeneen eri automalliin liittyvistä mahdollisista harmeista käytettyinä.

Suomalaiset hakevat ulkomailta eniten autoja Ruotsista. Kuvituskuva.

20.2.2019 6:48

Suomeen tuodaan nykyisin ennätystahtiin käytettyjä autoja muista Euroopan maista. Tänä päivänä ykköspaikalle autonhakukohteeksi Saksan sijasta on noussut naapurimaamme Ruotsi.

Länsinaapurissa on Suomea enemmän tarjontaa käytetyistä, sillä ruotsalaiset vaihtavat autonsa uusiin tuoreempina, eikä autojen hinnoissa myöskään ole autoveroa. Kun lisäksi autonhakumatka on lyhyt ja autot on tavallisesti varusteltu pohjoisiin oloihin sopiviksi, ei ole ihme, että moni katsoo myös Ruotsin tarjonnan olevan hyvä vaihtoehto.

Ruotsalainen Expressen laati jo pari vuotta sitten listan kymmenestä automallista, joiden hankkimista kannattaa välttää käytettynä, vaikka ne saattaisivat olla ostohinnaltaan houkuttavia.

Vaikka listaus ei ole enää aivan tuore, on se edelleen ajankohtainen meikäläisittäin ennen kaikkea siksi, että Ruotsissa ajellaan juuri keskimäärin pari vuotta nuoremmilla autoilla kuin Suomessa. Meillä samat autot ovat siis ainakin osittain kaksi vuotta vanhempina, eli nyt, suuren mielenkiinnon kohteina käytettyjen markkinoilla. Suomessa autojen keski-ikä on tällä hetkellä 12,1 vuotta.

Listaa lukiessa kannattaa panna merkille, että mainittuja mallinimiä koskevat kuvaukset liittyvät ensisijaisesti vain tiettyihin mallisukupolviin ja tekniikoihin.

Expressenin lista vältettävistä tai ainakin harkiten ostettavista automalleista on tässä:

1. Dacia Logan

Edullista autoa moititaan laadultaan vaatimattomaksi ja vikaherkäksi. Ei useinkaan läpäise määräaikaiskatsastusta ensi yrittämällä.

2. Audi A6 3.2 FSI

Suosittu premium-auto on muutoin laadukas, mutta 3,2-litraisen bensiinimoottorin jakoketju voi vikaantua, jolloin edessä on usein moottorin niin sanottu täystuho. Se tulee omistajalle kalliiksi.

3. Volvo XC70 3.2

Vuosimallista 2008 eteenpäin tuotettu XC70 on ruotsalaisten mielestä muutoin hyvä auto, mutta 3,2-litrainen kuutosmoottori nielee bensiiniä nelivedon yhteydessä hirmuisella tahdilla.

4. Nissan Navara

Edellisen sukupolven Navaroiden dieselmoottoreita moititaan epävarmoiksi. Usein esiintyviä vikaantumisia luonnehditaan peräti ”painajaismaisiksi”.

5. Chrysler Grand Voyager

Hyvin varusteltu ja mukava Grand Voyager kärsii elektroniikkaongelmista, ja lisäksi automaattivaihteistot rikkoutuvat usein ennen aikojaan.

6. Mazda 6

Toisen sukupolven Mazda 6 -mallit olivat jonkin verran parempia ruostumista vastaan kuin aiemmat, mutta silti niiden ruostumisherkkyys on edelleen iso ongelma autojen ikääntyessä.

7. BMW 7-sarja

Kookas, tyylikäs – ja kallis omistaa. Reilu 10-vuotias BMW 7-sarjalainen on houkuttava ostos, mutta lukuisat elektroniikkaviat saattavat muodostua painajaismaisen kalliiksi korjata. Harrastajan auto.

8. Land Rover Discovery III

Ihastuttava SUV, jonka mukavuus ja maasto-ominaisuudet ovat huipputasolla. Miinuspuoliksi Expressen listaa kuitenkin bensiiniversioiden huomattavan janoisuuden sekä sen tosiseikan, että korjaukset ovat lähes säännönmukaisesti kalliita. Ei pienelle budjetille.

9. Chevrolet Trans Sport

Käytännöllistä luksusta houkuttavaan hintaan? Ei ehkä sittenkään, sillä tämäkin auto on perin janoinen, ja ikävä kyllä myös moottorit rikkoutuvat aivan liian usein. Silloin autosta tulee käytännössä lähes arvoton.

10. Jeep Compass

Houkuttavuudestaan huolimatta Compass ei ole hyvä ostos, sillä sen ajo-ominaisuudet eivät ole kummoiset, ja lisäksi auto on saanut turvallisuudestaan vain kaksi tähteä viidestä Euro NCAP-testissä. Expressen kehottaa hankkimaan jotakin muuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?