Honda vahvisti: Tehdas kiinni Englannissa, tuhansille lopputili – myös Toyota maalaili uhkakuvia

Julkaistu: , Päivitetty:

Honda
IS kertoi eilen Hondan suunnitelmista sulkea Englannin Swindonissa sijaitsevan tehtaansa. Tänään japanilainen autojätti vahvisti tiedon.
Honda sulkee tehtaan ensimmäisen kerran yli 70 vuoteen. Japanilainen autojätti Honda vahvisti tiistaina aikovansa sulkea tehtaansa Britannian Swindonissa vuonna 2021. Tehdas on työllistänyt 3 500 ihmistä.

Lausunnossaan Honda perustelee päätöstä "ennennäkemättömillä muutoksilla maailmanlaajuisessa autoteollisuudessa". Yhtiö on valmistanut tehtaalla Civic-mallia jo 24 vuoden ajan.

Hondan mukaan tehdas suljetaan, kun Civicin nykyinen versio poistuu tuotannosta.

– Päätöstä ei ole tehty kevein perustein ja pahoittelemme syvästi työntekijöillemme aiheutuvaa huolta, sanoi Hondan Euroopan-toimintojen johtaja Katsushi Inoue yhtiön lausunnossa.

Honda ei viitannut Britannian EU-eroon, mutta brexit on jo luonut epävarmuutta Britannian investointinäkymiin. Analyytikkojen mukaan brexitin lisäksi Hondan vetäytymiseen on todennäköisesti vaikuttanut myös äskettäin voimaan tullut EU:n ja Japanin välinen vapaakauppasopimus, joka poistaa asteittain japanilaisten autojen ja autonosien tuontitullit EU-maihin.


Myös Nissan ja Ford ovat varoitelleet, että niiden työpaikat Britanniassa voivat tulevaisuudessa vähetä. Nissan on päättänyt lopettaa katumaasturi X-Trailin valmistuksen Sunderlandin-tehtaallansa.

Toyota on varoittanut, että jos sopimukseton brexit toteutuu, aiheutuu siitä haittaa yhtiön toiminnalle Britanniassa. Toyotan tehdas Burnastonissa tarvitsee toimiakseen sujuvia komponenttitoimituksia muualta EU:sta.

– Joudumme pysäyttämään tehtaamme, jos osia ei saada, sanoi Toyotan varatoimitusjohtaja Shigeki Tomoyama.

Britannian ja Japanin neuvottelut brexitin jälkeisistä kauppasuhteista ovat mukaan sujuneet takkuisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt