Tutkija HS:lle: Miesten pitäisi siirtyä yksityisautoistaan ”naisille tyypillisiin” kulkumuotoihin, syyt ilmasto ja tasa-arvo

– Auto liittyy vahvasti miehenä olemiseen. Sitähän ruvetaan heti tyrkyttämään, kun pojaksi oletettu vauva syntyy, lataa tutkija Tiina Männistö-Funk.

Kuvassa Tiina Männistö-Funk.

Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa Göteborgissa kaupunkiliikenteen sukupuolittuneisuuden historiaa tutkiva Tiina Männistö-Funk sanoo Helsingin Sanomille, että monet ilmastokysymykset – autoilu mukaan lukien – ovat myös vahvasti tasa-arvokysymyksiä:

– Liikennesuunnittelussa ja myös kestävästä liikkumisesta puhuttaessa sukupuoli on yleensä häivytetty, vaikka sen sosiaalinen merkitys liikkumistapojen valinnassa on suuri.

Männistö-Funk kertoo HS:lle laskeneensa esimerkiksi Turusta otettujen valokuvien perusteella, että naiset kävelevät useammin kuin miehet.

Tilastoeroja löytyy myös ajokortteja ja autoja laskiessa. Niiden mukaan kävely, pyöräily ja joukkoliikenteen käyttö on sitä vähäisempää, mitä useampi auto taloudesta löytyy.

Henkilöliikennetutkimuksen mukaan kaikki ajokorttiluokat laskettuna maantieliikenteen kuljettajista miehiä on 53 ja naisia 47 prosenttia. Sama jakauma on myös henkilöauton ajo-oikeuksissa.

Ajoneuvon haltijatietojen perusteella voidaan puolestaan arvioida, että autojen todennäköisistä käyttäjistä miehiä on 66 ja naisia 34 prosenttia.

Lasten liikkumistavoissa sukupuolten välisiä tilastoeroja ei kuitenkaan vielä löydy, mikä asettaa Männistö-Funkin esittämän ”autoilun tyrkyttämisen” myös hieman toisenlaiseen valoon.

Asian voi joka tapauksessa nähdä myös niin, että mies ajaa autolla tunteakseen itsensä mieheksi, HS kertoo ja jatkaa tutkijan ajatuksista vielä näin:

”Tavoiteltavaa ei ilmaston kannalta ole, että naiset alkaisivat miesten tavoin suosia yksityisautoilua, vaan miesten tulisi kiinnittää huomiota naisille tyypillisiin liikkumisen muotoihin sekä tukea ja suosia niitä.”

Männistö-Funkin asuinmaassa Ruotsissa tasa-arvokysymyksiä on käsitelty liikenteen näkökulmasta selvästi pidempään kuin Suomessa.

Käytännössä esimerkiksi Tukholmassa on kokeiltu niin sanottua tasa-arvoista aurauspolitiikkaa, jossa ensimmäisenä puhdistetaan jalkakäytävät ja pyörätiet ensisijaisesti sillä perusteella, että naiset käyttävät kyseisiä väyliä suhteessa enemmän kuin miehet.

Tyrkytetäänkö mielestäsi ”pojaksi oletetuille” vauvoille autoja ja autoilua? Voit kommentoida juttua alla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?