VTT tarkasti lähes 1 300 suomalaisautoa – yksi tutkituista narahti pelkissä kesäkumeissa, eikä kolmella muullakaan ihan vahvasti mennyt

Julkaistu:

Talvirenkaat
Nastarenkaiden osuus kaikista havainnoiduista renkaista oli 88 prosenttia ja kitkarenkaiden 12. Muutama kesäkumikin mahtui tosin joukkoon.
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n rengastutkimuksessa havainnoitiin yhteensä 1 278 liikennekäytössä olevaa henkilöautoa ympäri Suomea tammi-helmikuussa 2018.

Hälyttävimmät löydöt olivat onneksi yksittäisiä, sillä yhteensä kesärenkaita löytyi vain neljästä ajoneuvosta, joista yhdessä oli talvikelistä huolimatta kesäkumit sekä etu- että taka-akselilla.

Niin sanottuja all season -renkaita tutkimuksessa ei havaittu lainkaan, minkä voi tulkita niin, että autoilijat näyttäisivät ymmärtävän kyseiset kumit kesärenkaiksi niiden M+S-merkinnästä huolimatta.

Kesäliikenteessä all season -renkaiden osuuden on aiemmin arvioitu olevan noin viis prosenttia. Kesärenkaita tai all season -renkaita ei esiintynyt myöskään vuosien 2012–2016 onnettomuusaineistossa.

Tulos on siinäkin mielessä kiinnostava, että esimerkiksi kolarikorjaamoketju Autoklinikka kertoi viime marraskuussa jopa joka kymmenen autoilijan odottavan ensilumia ennen talvirenkaiden alle laittoa.
Toistaiseksi talvirenkaiden käyttö on Suomessa pakollista joulukuun alusta helmikuun loppuun, mutta käyttöpakko poistuu uudessa 1.6.2020 voimaan tulevassa tieliikennelaissa.

Sen jälkeen Suomessa ei ole enää tiettyyn ajanjaksoon sidottua talvirenkaiden käyttöpakkoa vaan talvirenkaita on käytettävä talvikuukausina (marras-maaliskuu), jos sää tai keli sitä edellyttää.

Lakimuutoksen mahdollisia vaikutuksia rengasvalintoihin voidaan jatkossa arvioida vertaamalla nyt saatuja tuloksia vastaaviin tuloksiin tulevina talvina.

Tutkimusraportti löytyy kokonaisuudessaan tästä osoitteesta.

Ota kantaa

Kitkat vai nastat?

Kitkat 30% Nastat 60% Molemmat 8% Ei kumpiakaan 2%
Ääniä yhteensä 6722

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt