Yli puolet suomalaista sanoo, ettei uuteen autoon ole yksinkertaisesti varaa – ”Eniten haetaan alle 5000 euron autolainoja” - Autot - Ilta-Sanomat

Yli puolet suomalaista sanoo, ettei uuteen autoon ole yksinkertaisesti varaa – ”Eniten haetaan alle 5000 euron autolainoja”

Autossa rahaa kiinni enintään muutama tonni. Siinä varsin yleinen tapaus suomalaisessa liikenteessä.

Julkaistu: 12.2.2019 16:55

Lainavälittäjän tekemä tuore kyselytutkimus kertoo noin 80 prosentin harkinneen äskettäin auton ostamista.

Yleisin ostajakandidaattien ilmoittama pääsyy auto-ostoksen harkitsemiselle on lainavälittäjä Lendon tänään julkaisemien tutkimustulosten mukaan joko mieliteko tai tarve vaihtaa uudempaan kulkupeliin.

Niin sanotuista juurisyistä tyypillisiä ovat puolestaan auton tarve työmatkoilla ja mahdollisesti myös itse työssä sekä ylipäätään arjen helpottaminen.

– Ennen ostopäätöstä autosta on kovimmassa syynissä huoltokirja. Sen tutkii useampi kuin joka viides. Myös moottorin tutkii ennen kädenpuristusta reilu viidennes. Kolmanneksi eniten kiinnostavat kaupattavan auton ulkopinnat, Lendon toimitusjohtaja Tiia Strandell luettelee.

Ehdottomasti yleisimmin kyse on siis käytetystä eikä uudesta autosta, sillä yli puolet Lendon kyselyyn vastanneista suomalaisista sanoo, ettei heillä ole kerta kaikkiaan varaa tuliterään menopeliin.

Käytettyjenkään joukosta suomalainen ei aina pääse valitsemaan mieleistään menopeliä – tai ei ainakaan ilman lisäkustannuksia, sillä yli puolet vastaajista ilmoittaa, ettei heillä olisi ilman lainaa varaa haluamaansa autoon.

Joka neljännellä taas olisi, mutta he puolestaan haluavat säästää ja valitsevat siksi halvemman käytetyn.

Ilmastonmuutos puhuttaa, mutta ei ratkaise

Vaikka ilmastonmuutos on ollut viime kesästä saakka yksi suomalaisen autokeskustelunkin isoista puheenaiheista, autokauppahaaveilumme yleisyys ei Lendon mukaan edelleenkään selity ympäristöajattelulla.

– 67 prosenttia suomalaisista sanoo, että ilmastonmuutos ei vaikuta heidän suhtautumiseensa autoja kohtaan. Vain viitisen prosenttia hankkisi sähköauton. Bensiinikäyttöisen hankkisi edelleen noin kaksi kolmesta ja dieselkäyttöisen noin joka kolmas. Käytettyjen autojen suosiossa saattaa tosin olla yksi pieni osaselitys se, että peräti 12 prosenttia – siis yli joka kymmenes – ajattelee käytetyn auton hankkimisen olevan ekologisempaa kuin uuden auton hankkiminen, toimitusjohtaja miettii.

Strandellin edustaman yrityksen kautta haettujen autolainojen keskimääräinen saatu summa on 7 500 euroa. Ikäryhmistä Lendolta hakevat useimmin autolainaa 25–34-vuotiaat miehet ja summamääräisesti eniten haetaan alle 5 000 euron autolainoja.

Ei tiedettä, mutta suuntaa?

Aivan kaikkia perusteellisen tieteellisen tutkimuksen kriteereitä Lendo Oy:n teettämä kyselytutkimus ei täytä, sillä tutkimus toteutettiin tammikuussa 2019 vain sähköisesti ja Tori.fi-sivustolla. Yhteensä kyselyyn vastasi 1 018 käyttäjää joista 90 prosentin vuosiansiot olivat välillä 0–60 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?