Autot

Hanget tukkivat parkkipaikat – antaako pysäköinninvalvonta mitään anteeksi?

Julkaistu:

Talvipysäköinti
Lunta tulee taivaalta päivä toisensa jälkeen. Miten pysäköinninvalvojat suhtautuvat lumen kaventamiin pysäköintiruutuihin?
Lunta on tullut viimeisen parin kuukauden aikana tullut eteläisessä Suomessa sellaisia määriä, ettei sitä tahdo mahtua esimerkiksi Helsingissä kapeimpien liikenneväylien varsille yhtään enempää.

Myös lumen auraaminen keskustan kaduilta on jäänyt suurempien väylien varjoon prioriteettijärjestyksessä, mikä tarkoittaa sitä, että kadunvarsipaikkoja on käytettävissä vähemmän kuin normaalisti. Myös ruudut tahtovat pienentyä lumen tukkiessa joka paikan. Miten pysäköinninvalvonta suhtautuvat luovaan pysäköintiin?

– Jonkin verran meille kunnalliseen pysäköinninvalvontaan soitellaan, kun monin paikoin on lumen vuoksi mennyt pysäköinti niin ahtaaksi, että se haittaa jo liikennettä. Mutta sanotaanko näin, että viime vuoteen verrattuna esimerkiksi tammikuussa virhemaksujen antamismäärä on jotakuinkin ennallaan. Nyt helmikuun alussa on lunta tullut tietysti lisää, mutta oli lumitilanne jo tammikuussakin hankala. Toisaalta sitä kaaosta ei voi lisätäkään, sanoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin kaupungilta.


Helsingissä puhuttaa paljon, ja usein ympäri vuoden, huolimaton pysäköinti, joka tukkii esimerkiksi raitiovaunujen kulun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä ei ole pysäköinninvalvonnassa sellaista kalustoa kuin HKL:llä. Heillä on hälytysvalmiudessa auto, jolla voidaan mennä siirtämään kiskokaluston tielle pysäköityjä autoja.

Entä sitten pysäköintiruutuihin osuminen, nyt kun lumi on kaventanut paikkoja entisestään?

– No, ei siellä niitä parkkiruutujen viivojakaan nyt näy, joten ei sellaisesta oikein tilannetta varmaan tulekaan että sellaisesta sakotettaisiin. Pysäköintivirhemaksujen määrä on pysynyt ennallaan tammikuussa, ja joissakin tapauksissa voidaan tulkita tilanteita niin, että annetaan vain kirjallisia huomautuksia, Kossila toteaa.

– Mutta paljon on myös sellaista liikennettä haittaavaa tai turvallisuutta vaarantavaa pysäköintiä, jota ei voi antaa anteeksi. Jakeluautojen on päästävä töihin, eikä jalankulkijoiden turvallisuutta suojateillä saa vaarantaa, Kossila sanoo.


– Asukaspysäköintiä helpottamaan on nyt talvella perustettu tilapäisiä pysäköintialueita. Niitä on esimerkiksi Hietalahden torilla, Fredrikintorilla ja Hesperian puistossa, samoin Katajanokan maailmanpyörän pysäköintialueella on muutama ylimääräinen, väliaikainen paikka. Toki myös yksityiset pysäköintihallit tarjoavat asukaspysäköintitunnukseen oikeutetuille hyvinkin edullista pysäköintiaikaa keskustan halleissa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, Kossila sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt