Autot

Onnettomuuksia kuvaaville tiukka käsky liikenneturvallisuuden ammattilaiselta: Joku roti!

Julkaistu:

Onnettomuus
Jätä onnettomuuspaikan kuvaaminen ammattilaisille. Tämä on liikenneturvallisuudesta huolehtivien ehdoton ohje – ellei peräti käsky.
Liikenneturva on pannut merkille, että älypuhelimien yleistyminen on johtanut ikävään lieveilmiöön. Se ilmenee siten, että ohikulkijat hidastavat tai jopa pysähtyvät kuvatakseen onnettomuuspaikkaa. Tällainen toiminta on omiaan vaarantamaan liikenneturvallisuutta entisestään, Liikenneturva muistuttaa.

– Liikenneturvallisuuden lisäksi kyse on myös hienovaraisuudesta ja yleisestä kohteliaisuudesta. Kuvaaminen pitää jättää tekemättä jo onnettomuuden osallisten ja heidän omaistensa vuoksi. Joku roti, vaikka uteliaisuus luonnollista onkin, yhteyspäällikkö Mari Voutilainen muistuttaa Liikenneturvan verkkosivuilla.

Onnettomuus yleensä hidastaa tai ruuhkauttaa muuta liikennettä. Onnettomuuspaikkaa lähestyttäessä on muistettava, että paikalla on pelastushenkilökuntaa kalustoineen sekä onnettomuuden uhreja autoineen. Tilanne on ohitettava sujuvasti, mutta riittävän alhaisella nopeudella, jotta auton saa tarvittaessa pysäytettyä turvallisesti, Liikenneturva muistuttaa.

– Omalla toiminnalla ei pitäisi vaikeuttaa pelastajien pääsyä onnettomuuspaikalle eikä asettaa heitä tai ketään muutakaan vaaraan. Auta siis auttajia ja kulje onnettomuuspaikan ohi mahdollisimman jouhevasti turhia pällistelemättä, yhteyspäällikkö Voutilainen kannustaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos onnettomuuspaikalle saapuu ensimmäisenä, on jokaisen velvollisuus pysähtyä auttamaan. On kuitenkin syytä huolehtia myös omasta turvallisuudesta pysäyttämällä auto turvalliseen paikkaan ja pukeutumalla esimerkiksi heijastinliiviin, jollaisen pitäisi kuulua joka auton varustukseen.

– Ensin tulee selvittää, onko onnettomuuspaikalla loukkaantuneita, ja auttaa heitä. Tämän jälkeen on hälytettävä apua ja varoitettava muita liikkujia käytössä olevin keinoin, eli ainakin hätävilkuilla ja riittävän etäälle asetetulla varoituskolmiolla, Voutilainen opastaa.

Mahdollisia onnettomuustilanteita varten kannattaa ennakoida ja ladata puhelimeen 112 Suomi -sovellus. Se nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa ilmoittamalla hätäkeskukselle tarkan sijaintitiedon automaattisesti. Sovelluksesta löytyy nyt myös vaaratiedotteiden vastaanotto-ominaisuus.

Maanantaina 11. helmikuuta vietetään valtakunnallisen 112-päivää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt