Suomalaisten suosikkiauto täytti 60 vuotta – tiedätkö, mistä mallinimi Octavia tulee? - Autot - Ilta-Sanomat

Suomalaisten suosikkiauto täytti 60 vuotta – tiedätkö, mistä mallinimi Octavia tulee?

Ensimmäinen kaksiovinen Octavia lähti Mladá Boleslavin tehtaalta tammikuussa 1959. Ensimmäisten tuotantoviikkojen aikana Octavian rinnalla valmistettiin vielä sen edeltäjämalleja Š 440 ja Š 445. Octavian konepellin alla oli nelisylinterinen 1,1-litrainen moottori. Se kehitti tehoa 29,4 kilowattia (40 hv), ja takapyörille voima välittyi nelivaihteisen vaihteiston kautta.

Julkaistu: 6.2.2019 6:54

Škoda Octaviaa on valmistettu nyt tasan 60 vuotta.

Suositun automallin nimi juontaa latinan kielen sanasta ”octavia”, joka tarkoittaa škoda-suomi-sanakirjan mukaan kahdeksatta.

Uusi automalli oli Škodan kahdeksas toisen maailmansodan jälkeen ja samalla myös kahdeksas Škoda-malli, jossa käytettiin Škodan vuonna 1933 esittelemää pyörien erillisjousitusta.

Nykyään Octaviaa valmistetaan Tšekin tasavallan Mladá Boleslavissa sijaitsevan Škodan päätehtaan ohella myös omille markkinoilleen Kiinassa, Intiassa, Venäjällä, Kazakstanissa ja Algeriassa.

Octavia-autoja on valmistettu yhteensä 6,5 miljoonaa kappaletta. Octavia on keikkunut Suomen myyntitilastojen kärkikahinoissa jo vuosia. Tammikuussa 2019 se oli jälleen eniten ensirekisteröity automalli Suomessa 745 kappaleellaan.

Octavia Combi -farmarimalli esiteltiin syksyllä 1960. Farkussa oli ensimmäistä kertaa kaksiosainen, vaakasuunnassa jaettu takaluukku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?