Helpotusta Jätkäsaaren liikennesumppuun? Maailman vilkkaimman matkustajasataman ruuhkia avataan älyratkaisuilla

Helsingin Jätkäsaaren liikennesumppuun haetaan helpotusta älyliikennekokeiluista.

Jätkäsaaresta pois pyrkivät autot muodostavat päivittäin jonoja.

29.1.2019 13:33

Rekkajonoja vähentävä jonotussovellus, liikennettä ennakoiva digipalvelu ja laivamatkustajien kimppakyytipalvelu.

Muun muassa näistä älyliikennekokeiluista haetaan ratkaisuja Länsisataman alueen liikenteeseen.

Länsisataman liikennemäärät ovat tehneet Länsisatamasta maailman vilkkaimman matkustajasataman. Yhdeksän miljoonaa matkustajaa kulkee vuosittain Helsingin ja Tallinnan välillä. Päivittäin Jätkäsaaren läpi kulkee 650 rekkaa.

Helsingin Länsisataman ja Viron Vanhan sataman liikenteen sujuvoittamiseen tähtäävä FinEst Smart Mobility -älyliikenneprojekti hakee nyt ratkaisuja satamien liikennehaasteisiin tavoitteenaan vähentää Helsingin ja Tallinnan päästöjä, meluhaittoja ja muita haittoja molemmissa satamissa ja kaupungeissa, Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kertoo tiedotteessaan.

Kokeilut ovat nyt loppusuoralla, ja niistä on jo saatu tuloksiakin.

Pullonkaula on Jätkänsaarenlaiturin, Mechelininkadun ja Hietalahdenrannan risteys.

– Esimerkiksi Länsisatamasta saatavan liikenteen tilannekuvan tarkkuuden kannalta on erityisen olennaista, että lauttaliikenteen todelliset saapumisajat ovat saatavilla ja hyödynnettävissä, kertoo projektipäällikkö Suvi Hänninen Helsingin kaupungilta.

– Liikenteen sujuvoittaminen on erittäin konkreettinen esimerkki siitä, millä tavalla Helsinki voi hyödyntää useasta lähteestä kertyvää, avoimesti eteenpäin jaettavaa dataa ja saada se palvelemaan kaupunkilaisia ja alan yrityksiä. Näin kehitämme datan avulla maailman toimivimman älykaupungin, muotoilee kehitysjohtaja Pekka Koponen Forum Virium Helsingistä.

Raskaaseen liikenteeseen liittyen on testattu rekkojen yksilöllisiin saapumisaikoihin perustuvaa jonotusjärjestelmää. GoSwiftin sovelluksen avulla kuljettajilla on jatkuvasti päivittyvä tieto parhaasta lähtöajasta ja reitistä lähtötilanteesta satamaan asti, minimoiden satamassa vietettyä aikaa ja helpottaen Jätkäsaareen saapuvan rekkaliikenteen ruuhkaisuutta.

Helsingin Satama on patistellut raskasta liikennettä Vuosaareen Länsisataman liikenneongelmien vuoksi.

Länsisataman ja Tallinnan välisen autolauttaliikenteen reaaliaikaista aikataulu- sijainti- ja saapumistietoa on saatavilla uudesta Fleetrangen toteuttamasta avoimesta rajapinnasta, mikä auttaa tiedon hyödyntäjiä ja sovelluskehittäjiä osaltaan optimoimaan liikenteen sujuvuutta ja luotettavuutta. Näin ikään rajapinta mahdollistaa myös lauttaliikenteen integroimisen entistä paremmin osaksi muuta liikennettä

Myös maaliikenteessä informaation keräämistä ja analysointia ollaan kehittämässä merkittävästi. Ensiaskeleena on kokeiltu Infotriplan kehittämää reaaliaikaista liikennetiedon ennakointijärjestelmää ja liikenteen älyohjausta, joiden avulla voidaan paremmin varautua ja vähentää saapuvien ja lähtevien laivojen aiheuttamia ruuhkapiikkejä.

Virosta Länsisataman kautta Helsinki-Vantaan lentokentälle suuntaavien matkan helpottamiseksi on projektin puitteissa pilotoitu myös Kyyti Oy:n tuottamaa ja kehittämää kimppakyytipalvelua suoraan terminaalista terminaaliin.

Helsingin satama on suunnitellut kovia toimenpiteitä Jätkäsaaren liikennesumpun ratkaisemiseksi. Satamalla on valmisteilla uusi hinnoittelumalli, jolla se pyrkii patistelemaan raskasta liikennettä Jätkäsaaressa sijaitsevasta Länsisatamasta Vuosaaren satamaan, Helsingin Sanomat uutisoi marraskuussa.

Jätkäsaaren ruuhkat koskettavat myös julkista liikennettä, sillä myös raitiovaunut ovat usein täynnä laivamatkustajia reppuineen ja ostoskärryineen..

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?