Miksi ihmeessä paksu toppatakki pitäisi riisua jääkylmässä autossa? Liikenneturvalla on neuvollensa perusteet - Autot - Ilta-Sanomat

Miksi ihmeessä paksu toppatakki pitäisi riisua jääkylmässä autossa? Liikenneturvalla on neuvollensa perusteet

Liikenneturva muistuttaa turvavyön oikeaoppisesta käytöstä pakkaskeleillä.

Turvavyön oikeaoppinen käyttö varjelee loukkaantumisilta. Kuvituskuva.

31.1.2019 6:44

Vaikka auto olisi varusteltu kattavalla kokoelmalla turvatyynyjä, se ei ole syy jättää turvavyötä kiinnittämättä, Liikenneturva muistuttaa.

– Jos turvavyö ei ole kunnolla kiinni, turvatyyny voi kolaritilanteessa aiheuttaa pahojakin vammoja. Turvavyötä kiinnitettäessä on myös huolehdittava siitä, että se on kunnolla kiristetty ja juoksee kropan yli oikein. Esimerkiksi näin talvipakkasilla on paksuin toppatakki hyvä riisua, jotta vyö tulee riittävän kireälle, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara vinkkaa.

Liikenneturva selvitti toissa vuonna suomalaisten tietämystä erilaisista liikenneasioista. Viidesosa luuli, että henkilöautolla saa tilapäisesti kuljettaa ihmisiä, joille ei riitä autossa turvavyötä.

– Yhä näyttää olevan epäselvyyksiä siinä, voiko turvavyöttä matkustaa. Jokaisella matkustajalla, niin aikuisella kuin lapsellakin on oltava oma turvavyöllinen paikka. Samassa turvavyössä ei myöskään saa matkustaa, jos jollekin sattuu sellainen pähkähullu pisto päähän juolahtamaan, Elovaara painottaa.

Turvavyön käyttöaste on parantunut vuosien mittaan tasaisesti. Liikenneturvan seurantojen mukaan etupenkillä vyö kiinnitetään yhä ahkerammin kuin takapenkillä. Vuonna 2018 taajamassa ajettaessa turvavyön kiinnitti henkilöauton etupenkkiläisistä 94 prosenttia ja takapenkkiläisistä 88 prosenttia. Pakettiautolla kulkevilla sen sijaan on vieläkin enemmän kirittävää, sillä heistä vain neljä viidestä kiinnittää turvavyön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?