Uusi ruotsalaistutkimus: Vain neljän uuden automallin ruostesuojaus on erinomaisella tolalla - Autot - Ilta-Sanomat

Uusi ruotsalaistutkimus: Vain neljän uuden automallin ruostesuojaus on erinomaisella tolalla

Renault Espace oli yksi testissä parhaiten pärjänneistä.

Julkaistu: 28.1.2019 11:05

Ruotsalainen Vi Bilägare on julkaissut listan uusien autojen ruostumisalttiudesta, ja vain neljä automallia sai täysin puhtaat paperit.

Vi Bilägare -lehti on tutkinut autojen ruostesuojauksen tasoa ja ruostumisherkkyyttä jo vuosikymmenten ajan. Viime vuonna Vi Bilägare testasi 39 eri uuden automallin ruostesuojauksen tason.

Lähes 40 automallin ja eri merkkien otantaa voi pitää uusien autojen ruostesuojauksen osalta hyvin alan tilaa kuvaavana. Tutkimuksissa autoille annetaan yhdestä viiteen tähteä sen mukaan, kuinka hyvin suojaus on toteutettu. Viisi tähteä on paras tulos.

Viiden tähden tulokseen ylsivät vain seuraavat neljä automallia, jotka ovat aakkosjärjestyksessä seuraavat:

1. Audi A6

Autossa on todella paljon alumiinia niin korissa kuin alustankin osissa. Lisäksi uudessa A6:ssa on hyvä ruostesuojaus ja hyvin tiivistetyt liitoskohdat.

2. Audi A8

Koko raakakori, ovet sekä etu- ja takakansi (ns. konepelti ja takaluukku) ovat alumiinia. Kaikki taitteet vahakäsitelty, mutta muun muassa ovien tiivistykset eivät ole aivan sataprosenttiset.

3. Mercedes-Benz S-sarja

Uuden S-sarjan salaisuus on niin ikää alumiini, sillä etulokasuojat, etu- ja takakansi sekä ovet ovat alumiinia, kuten jotkin alustan osat. Kori erittäin hyvin tiivistetty.

4. Renault Espace

Ranskalaismerkin hyvä saavutus saattaa tulla jollekin yllätyksenä, mutta toisille ei. Espacen vahvuudet ruostetta vastaan ovat monitahoisia: etukansi ja ovet ovat alumiinia, etulokasuojat ja takakansi muovia. Lisäksi alustan palkit on suojattu kunnolla sisäpuolelta, ja liitoskohdat tiivistetty hyvin. Pakoputkisto on ruostumatonta terästä.

Kaiken kaikkiaan testatuissa autoissa huomionarvoista on se, että Renault Espace oli ainoa malli, joka sai viiden tähden tuloksen premium-ryhmän ulkopuolelta. Monet yleismerkit saavuttivat kuitenkin hyvän neljän tähden tuloksen, muun muassa Opel Insignia Country Tourer, Renault Megane ST, Seat Arona, Volkswagen Golf ja Volkswagen Tiguan.

Koska kyseessä on ruotsalaismedia, sikäläisellä Volvolla on aina oma paikkansa sen sydämessä. Vi Bilägaren mukaan Volvon ruostesuojaus oli vielä 1990-luvun loppupuolella kerrassaan huipputasoa, mutta sen jälkeen Volvojen ruostesuojaus on heikentynyt huomattavasti.

Volvon testatuista uusista malleista premium-ryhmään halajavat XC40- ja V60-mallit saivat Vi Bilägaren mukaan vain keskinkertaisen, kolmen tähden tuloksen. Niiden molempien ongelmiksi mainittiin esimerkiksi huonosti tiivistetyt liitoskohdat. Suomessakin hyvin suosittu Volvo XC60-malli sai sekin aiemmin tutkimuksessa saman keskinkertaisen, kolmen tähden tuloksen, kuten myös suuri V90-malli. Ruotsalaismerkin tärkeillä uusilla malleilla on siis ruostesuojauksen osalta selvästi parannettavaa.

Tutkimuksissa autojen ontelot tarkastetaan endoskoopin avulla, verhoilut irrotetaan heikkojen kohtien paljastamiseksi ja alustan rakenteiden suojaustaso arvioidaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?